2021.03.24 Загальна аудієнція 2021.03.24 Загальна аудієнція 

Папа: Богородиця заступається за нас і показує дорогу до Ісуса

Молитві з Дівою Марією була присвячена загальна аудієнція, що відбулася у переддень Благовіщення Господнього.

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ - Ватикан

«Знаємо, що магістральною дорогою християнської молитви є людська природа Христа. У дійсності, характерна близькість християнської молитви була би позбавленою значення, якщо б Слово не втілилося, даруючи нам у Святому Дусі Свої синівські взаємини з Отцем». Це зауваження стало відправною точкою для роздумів, якими Папа Франциск поділився під час загальної аудієнції в середу, 24 березня 2021 року. Напередодні урочистості Благовіщення він говорив про молитву в єдності з Богородицею.

Єдине посередництво Христа

Святіший Отець зазначив, що Христос є Посередником, «мостом», яким ми проходимо, аби звертатися до Отця. Він – єдиний відкупитель. Кожна наша молитва, яку підносимо до Бога, «є молитвою через Христа, з Христом в і Христі» та здійснюється «завдяки Його заступництву». Святий Дух поширює це Христове посередництво «на всі часи та в кожне місце», бо «не існує іншого імені, яким можемо бути спасенні». «З єдиного посередництва Христа черпають сенс і цінність усі інші посилання, які християнин знаходить для своєї молитви та набожності, першим між усіма є посилання на Діву Марію», – сказав він.

Розширене материнство Марії

Як зазначив далі Папа, Богородиця займає особливе місце в житті та в молитві християнина, бо є Матір’ю Ісуса. У християнській іконографії Марія займає важливе, дуже піднесене місце, але «завжди у зв’язку із Сином та з огляду на Нього». Вона вказує на дорогу до Нього, як «Одигітрія», Її руки, погляд, постава є «живим катехизмом», що завжди вказує на центр, яким є Ісус.

«Саме цю роль Марія виконувала протягом Свого земного життя та зберегла назавжди: бути смиренною Господньою слугинею», – підкреслив Наступник святого Петра, настільки, що у Євангеліях здається, що Вона «майже зникає», однак, завжди з’являється у «ключових моментах». «Ісус, – додав Папа, – поширив материнство Марії на всю Церкву, коли незадовго до смерті на хресті ввірив Їй улюбленого учня. Від цієї миті ми поставлені під Її покров».

Мати, яка постійно присутня

Тож Божий люд почав молитися до Неї як за допомогою висловів, записаних у Євангелії: «повна благодаті», «благословенна між жінками», так і за посередництвом титулу, санкціонованого Ефеським Собором: «Богородице», «Божа Мати», та іншими титулами, які випливають з любові дітей до матері. Але всі ці титули «нічого не відбирають від унікальності спасіння, довершеного Христом, Який є єдиним Відкупителем». Молитва прослави супроводжується проханнями про заступництво, «тепер і в годині нашої смерті».

«Марія завжди присутня в узголів’ї Своїх дітей, які відходять з цього світу. Якщо хтось опиняється самотнім і покинутим, Вона, як мати, є близькою, як була поряд зі Своїм Сином, коли всі Його покинули. Марія була та перебуває в дні пандемії поряд з людьми, які, на жаль, завершили свій земний шлях у обставинах ізоляції, без утішення від близькості своїх рідних. Марія завжди перебуває там, поруч з нами, зі Своєю материнською ніжністю», – наголосив Святіший Отець.

Молитва, яка не є даремною

Підсумовуючи, Папа зазначив, що молитви, звернені до Богородиці, ніколи «не є даремними». З готовністю прийнявши запрошення архангела Гавриїла, Вона так само «відповідає на наші благання, вислуховує наші голоси, також і ті, що залишаються зачиненими в серці, які не мають сил, щоби вийти назовні, але які Бог знає краще від нас самих».

«Подібно, а навіть і більше, як кожна добра мати, Марія захищає нас у небезпеках, турбується за нас, також і тоді, коли ми опановані нашими справами та втрачаємо відчуття шляху, піддаючи загрозі не лише своє здоров’я, але також наше спасіння. Марія є там, аби молитися за нас, молитися за тих, які не моляться. Щоб молитися з нами. Бо Вона – наша мати», – наголосив Святіший Отець.

24 березня 2021, 09:33

Останні аудієнції

Читати все >