Шукати

2021.03.21 Angelus 2021.03.21 Angelus 

Папа: Ми покликані послідовним свідченням показувати іншим Ісуса

Як проказати ближнім Христа? Відповідь на це запитання була в центрі уваги роздумів, якими Папа Франциск поділився перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у п’яту неділю Великого Посту.

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ - Ватикан

Коли нас просять показати Ісуса, можемо зробити це свідченням життя, яке з любові до Бога жертвується служінню ближнім. На це звернув увагу Папа Франциск, коментуючи перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю, 21 березня 2021 р., євангельську розповідь про те, як деякі греки, прибувши до Єрусалиму, зацікавлені чутками про Христа, звернулися до апостола Филипа з проханням: «Хочемо бачити Ісуса».

Свою катехизу Наступник святого Петра знову виголосив перед телекамерами в робочому кабінеті Апостольського палацу. Оскільки в центральноіталійському регіоні Лаціо введено режим червоної зони протиепідеміологічної боротьби, молитовна зустріч відбулася у формі трансляції без участі паломників на площі Святого Петра.

Вікодавнє запитання

Як розповідає святий євангелист Іван, Филип розповів про це Андрієві, а тоді вони разом переказали це прохання Учителеві. За словами Святішого Отця, в проханні цих греків «можемо побачити питання, з яким багато людей, у кожному місці та в усі часи» звертаються до Церкви та й до кожного з нас. Ісус, довідавшись про це, сказав: «Прийшла година, щоб Син Людський став прославленим. Воістину, воістину кажу вам: якщо зерно пшениці, впавши на землю, не вмре, воно залишиться одне. Якщо ж умре, – принесе багато плоду».

«Здається, що ці слова не дають відповідь на запитання, поставлене тими греками. В дійсності, вони сягають ще далі. Ісус, властиво, об’являє, що для кожної людини, яка хоче Його шукати, Він є прихованим зерном, готовим померти, щоби принести рясний плід. Немовби каже: якщо хочете пізнати та зрозуміти мене, дивіться на зерно пшениці, яке помирає в землі, тобто, дивіться на хрест», – сказав Папа.

Знак хреста

Як зазначив Єпископ Риму, в цьому контексті на думку спадає знак хреста, який протягом віків став головною відзнакою християн. Той, хто також і сьогодні хоче бачити Ісуса, наприклад, прибувши з інших країн та інших культур, що бачить у першу чергу? Розп’яття. У церквах, у домівках, а також ношене на власному тілі…

«Важливо, – підкреслив він, – аби цей знак був послідовним з Євангелієм: хрест не може не виражати любов, служіння, беззастережну самопожертву. Лише тоді він є дійсно “деревом життя”, щедротного життя».

Відповідальність християн

Папа зауважив, що сьогодні багато людей, навіть не говорячи про це виразно, хотіли би «побачити Ісуса», зустрітися з Ним, пізнати Його. З цього можемо зрозуміти «велику відповідальність», яка лежить на християнах. «Також і ми повинні відповідати свідченням життя, яке дарується через служіння, життя, яке бере на себе стиль Бога: близькість, співчуття, лагідність, жертвується в служінні. Йдеться про те, щоб сіяти зерна любові не словами, які пролітають мимо, але конкретними, простими та відважними вчинками. Не теоретичними засудами, але жестами любові», – сказав він, додаючи, що тоді Господь Своєю благодаттю подбає про плід, навіть якщо «земля є висохлою через нерозуміння, труднощі чи переслідування».

«Саме тоді, у випробуваннях та в самотності, коли зерно помирає, настає момент, коли проростає життя, аби в свій час принести зрілі плоди. Саме на цьому перехресті смерті та життя можемо відчути радість і справжню родючість любові», – сказав Святіший Отець, побажавши: «Нехай Діва Марія допоможе нам іти за Ісусом, рішуче та з радістю прямувати дорогою служіння, щоби Христова любов сяяла в кожному нашому вчинкові та дедалі більше ставала стилем нашого щоденного життя».

21 березня 2021, 12:08

«Ангел Господній» – це молитва, яка тричі проказується кожного дня на спомин вічного таїнства Втілення: в 6-й годині ранку, опівдні та ввечері, приблизно о 18-й. В цей час, зазвичай, звучить церковний дзвін. Її назва походить з перших слів «Ангел Господній благовістив Пречистій Діві Марії…». Вона полягає в короткому прочитанні трьох простих текстів про таїнство Втілення Ісуса Христа та проказуванні молитви «Радуйся, Маріє»\«Богородице Діво». Цю молитву в неділі та свята Папа проказує на площі Святого Петра. Перед цим Папа також виголошує коротке повчання на основі біблійних читань. Після неї Святіший Отець вітає прочан.

Від Пасхи до П’ятидесятниці проказується молитва «Царице Неба», що є молитвою на згадку про Воскресіння Ісуса Христа. В східній традиції у пасхальний період проказують дев’яту пісню Канону Пасхи.

Останні 'Ангел Господній' / 'Царице Неба'

Читати все >