2021.02.21 Angelus 2021.02.21 Angelus 

Папа: Вірою, молитвою та покутою переможемо неприятеля спокусника

Зустрічаючись із вірними у першу неділю Великого Посту, Святіший Отець підкреслив, що Святий Дух спонукає нас під час цього періоду благодаті увійти в духовну пустиню, щоб відкритися на Боже слово та зректися сатани, ніколи не допускаючи діалогу зі спокусником.

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ – Ватикан

Йдучи слідами Ісуса, життя християнина полягає у боротьбі проти духа зла. Про це нагадав Папа Франциск, промовляючи до римлян і паломників, які в неділю, 21 лютого 2021 р., зібралися опівдні на площі Святого Петра у Ватикані на молитву «Ангел Господній». Зупинившись на розповіді святого Марка про перебування Ісуса в пустині протягом сорока днів після хрищення, він зауважив, що Боже слово показує нам шлях, як «плідно прожити сорок днів, які ведуть нас до щорічного святкування Пасхи».

За словами Наступника святого Петра, йдеться про ту саму дорогу, якою пройшов Ісус, яку святий Марко стисло підсумовує, вказуючи на те, що перед тим, як розпочати свою прилюдну місію, Христос усамітнився на пустині, де Його спокушував сатана. Євангелист підкреслює, що «Святий Дух швидко повів Ісуса в пустелю», що вказує на те, що «все життя Ісуса проходить під знаком Божого Духа, Який Його надихає, спонукає та провадить».

Місце діалогу з Богом і боротьби

Як зазначив Святіший Отець, пустиня, оте «природне й символічне» середовище, є дуже важливим у Біблії. Пустеля – це місце, де «Бог промовляє до серця людини», й де із серця «випливає відповідь молитви». Йдеться про самотність, місце, відірване від речей… Але це також «місце випробування та спокуси», де спокусник, «використовуючи становище уразливості та людських потреб», навіює «свій брехливий голос» як альтернативу Божому.

«У дійсності, протягом сорока днів, прожитих Ісусом у пустелі, розпочинається “дуель” між Ісусом і дияволом, яка завершиться страстями та хрестом. Все служіння Христа – це боротьба проти Лукавого в її багатьох проявах», – сказав Папа, пояснюючи, що йдеться про оздоровлення, вигнання бісів і прощення гріхів, довершені Ісусом. І в певний момент, коли Божого Сина відкидають, а згодом схопили та засудили на смерть, «могло би здаватися, що диявол перемагає», однак, саме смерть була «останньою пустинею», де Христос «остаточно переміг сатану та визволив нас усіх з-під його влади».

Запорука перемоги в боротьбі

За словами Святішого Отця, розповідь на початку Великого Посту про спокуси Ісуса в пустині нагадує нам про те, що «життя християнина, йдучи слідами Господа, є боротьбою проти духа лукавого». Вона показує нам, що Ісус «добровільно зіткнувся зі спокусником та переміг його» та, водночас, попереджає про те, що «дияволові дана можливість діяти спокусами також і проти нас». Ми повинні усвідомлювати «присутність цього підступного ворога, зацікавленого в нашому смертному засуді», та приготуватися до захисту та боротьби з ним.

«Божа благодать запевняє нам перемогу над неприятелем завдяки вірі, молитві та покуті», – сказав Папа, додаючи, що під час Великого Посту «Святий Дух також і нас, як Ісуса, спонукає ввійти в пустелю». Не йдеться про фізичне місце, але про «екзистенційний вимір», про простір тиші в слуханні Божого слова, ступаючи на Божі стежки та оновлюючи хрищальні обітниці: відречення сатани та його діл. Важливим у цьому є пам’ятати про те, що не слід вступати в діалог з дияволом. «Довірмося материнському заступництву Діви Марії», – закликав Святіший Отець, розпочавши молитву «Ангел Господній».

21 лютого 2021, 12:09

«Ангел Господній» – це молитва, яка тричі проказується кожного дня на спомин вічного таїнства Втілення: в 6-й годині ранку, опівдні та ввечері, приблизно о 18-й. В цей час, зазвичай, звучить церковний дзвін. Її назва походить з перших слів «Ангел Господній благовістив Пречистій Діві Марії…». Вона полягає в короткому прочитанні трьох простих текстів про таїнство Втілення Ісуса Христа та проказуванні молитви «Радуйся, Маріє»\«Богородице Діво». Цю молитву в неділі та свята Папа проказує на площі Святого Петра. Перед цим Папа також виголошує коротке повчання на основі біблійних читань. Після неї Святіший Отець вітає прочан.

Від Пасхи до П’ятидесятниці проказується молитва «Царице Неба», що є молитвою на згадку про Воскресіння Ісуса Христа. В східній традиції у пасхальний період проказують дев’яту пісню Канону Пасхи.

Останні 'Ангел Господній' / 'Царице Неба'

Читати все >