Не забувати про обійми, аби підвестися разом після пандемії

В період, коли людям потрібно дистанціюватися одні від одних, аби запобігти поширенню пандемії, пригадуємо наскільки важливими є обійми. П’ять років тому в одній із своїх проповідей Папа Франциск говорив про милосердя і обійми Бога.

Світлана Духович – Ватикан

Обійми не є другорядним елементом життя. Соціальне дистанціювання, спричинене пандемією, глибоко змінило структуру людських взаємостосунків: відсутність можливості обійняти рідну і близьку людину чи друга часто призводить до почуття ізоляції, смутку й самотності. В цих обставинах важливо пам’ятати, що, насправді, ніхто не є самотнім, бо існують заспокійливі обійми, що лагідно огортають страждаюче людство, навіть у цей час, розбурханий пандемією. Це милосердні обійми Бога, Який розраджує і любить, як батько. Господь близький до кожного зі Своїх дітей і зігріває серця людей Своєю любов’ю в дні, коли бракує тепла людських обіймів.

Ми в Божих обіймах

Обійми Божої любові – безмежні. Бог «завжди любить першим», без будь-яких умов, і приймає нас такими, якими ми є, обіймаючи нас і пробачаючи, як батько. Папа Франциск наголошував на цьому, проповідуючи під час ранкової Святої Меси в каплиці «Дому святої Марти» 5 років тому, 8 січня 2016 року, що був проголошений Ювілейним Роком Милосердя. Святіший Отець зазначив,  що «коли ми знаходимо Бога, то нас завжди чекає несподіванка: Він першим чекає на нас; це Він нас знаходить». Тому варто спішити до Господа, Який чекає і прощає нас. Бог, як пояснив Наступник святого Петра, чинить так, як батько «з блудним сином, який витратив усі свої гроші на розваги». «Він не дасть вам закінчити свою промову, обіймами змусить вас мовчати», – вів далі Папа.

Обійняти надію

Погляд людини, затьмарений сьогодні бурею пандемії, не може обійтися без надії. Як нагадав Папа Франциск 27 березня минулого року під час надзвичайного молитовного заходу, справжня надія пов’язана з Христом. «Серед ізоляції, в якій страждаємо від нестачі приязні та зустрічей, досвідчуємо нестачу багатьох речей, ще раз послухаймо звіщення, яке нас спасає: Він воскрес і живе поруч з нами», – наголосив він, додаючи: «Обійняти Господа, щоби обійняти надію: ось сила віри, що визволяє від страху та дає надію».

Несподівані обійми, повні милосердя

Минуло майже п’ять років з того часу, як 15 січня 2016 року Франциск відвідав один з притулків для літніх людей в Римі , розпочинаючи, таким чином, «п’ятниці милосердя», що стали значущими моментами надзвичайного Ювілею Милосердя. Але справжнім початком стало відкриття Святих Дверей Милосердя та Свята Меса 18 грудня 2015 р., в одному з притулків для бездомних, яким опікується Карітас у Римі. Далі були візити Папи до школи на периферії Риму, до структури для матерів, що народили дітей і відбували тюремне ув’язнення, до центру для неповносправних, госпісу та ін. Всім цим людям Святіший Отець приносив обійми, звіщаючи новину про Боже милосердя.

Обійми – закваска для будування нового світу

Погляд, спрямований на Христа, повинен бути з упевненістю спрямований у майбутнє, коли обійми знову зможуть стати закваскою, що допоможе будувати суспільство, яке не байдуже до болю хворих, до голосу бідних. Колонада на площі Святого Петра, яка немовби обіймає Рим і світ, може бути метафорою цього горизонту, відкритого для кожної людини, кожної периферії.

09 січня 2021, 15:52