Папа: Навернення означає мати серце, відкрите на зустріч із Богом

Зустріч, близькість і служіння. Ці виміри навернення були в центрі уваги роздумів, якими Папа поділився із ватиканськими жандармами, відслуживши для них Святу Месу з нагоди патронального свята.

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ – Ватикан

Свято архангелів Михаїла, Гавриїла, Рафаїла, яке Церква латинського обряду відзначає 29 вересня, є святом Корпусу Ватиканської Жандармерії, Небесним покровителем якої є святий Михаїл. З цієї нагоди Папа відслужив у суботу, 26 вересня 2020 р., Святу Месу для жандармів у базиліці Святого Петра.

Прощення – прямувати назустріч

Коментуючи під час проповіді читання, а це були читання з недільної літургії, Святіший Отець зазначив, що вони говорять нам про навернення. І не лише наше, але, свого роду, навернення Бога. «Коли ж грішник відвертається від гріхів, що коїв, і чинить суд і правду, він достойний жити. Він роздумався і відвернувсь від усіх своїх переступів, що накоїв; він певно буде жити, він не вмре», – такі Господні слова наводить пророк Єзекиїл у першому читанні.

За словами проповідника, коли грішник навертається, то також і Бог, так би мовити «навертається», бо навернення є зустріччю з Богом, а цієї зустрічі «шукають обидві сторони». Бо прощення то не просто прийти, сказати: «Пробач», і отримати відповідь: «Прощаю. Забирайся». Прощення – це завжди «обійми з Богом». Прикладом цього є притча про блудного сина й милосердного батька. «І це хочу підкреслити: серце, завжди відкрите на зустріч з Богом – це і є навернення. Бути відкритим на зустріч з Богом», – сказав він.

Навернення є наближенням

«Дорога навернення означає наблизитися, вона є близькістю, але тією близькістю, що є служінням», – вів далі Папа, скеровуючи саме це слово до жандармів: «Кожного разу, коли ви наближаєтеся, щоби послужити, ви наслідуєте Ісуса Христа. Кожного разу, коли робите крок для наведення порядку, пам’ятайте про те, що здійснюєте служіння, здійснюєте навернення, яке є служінням. Й від способу, в який це чините, залежить, яке добро зробите для інших».

Святіший Отець подякував ватиканським правоохоронцям за їхнє служіння, яке є «подвійним наверненням, як і Ісуса», тобто, власним наверненням, що полягає у відмові від зручностей задля служіння, та наверненням ближнього, який не повинен почуватися покараним, але вислуханим. «Ісус очікує, щоб ви були як і Він: рішучими й дисциплінованими, але також смиренними й услужливими», – сказав Папа.

27 вересня 2020, 11:30