Папа богопосвяченим особам Бразилії: Чи ставимо Бога на першому місці?

Глава Католицької Церкви листовно приєднався до Національного тижня богопосвяченого життя в Бразилії.

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ – Ватикан

Пам’ятати про те, що шлях покликання починається із дару життя, про пріоритет молитви в нашому житті й про те, що справжньої любові вчимося від Ісуса. Такими вказівками Папа Франциск поділився із богопосвяченими особами Бразилії, надіславши їм листа з нагоди першого Національного тижня богопосвяченого життя.

У Бразилії серпень – це місяць покликань, під час якого Церква роздумує над різними формами здійснення християнського покликання, а третій тиждень присвячений саме покликанню тих, які складають обіти євангельських рад убозтва, чистоти та послуху. Цього року місцева Конференція чернецтва вперше організувала з цієї нагоди Національний тиждень богопосвяченого життя, що відзначається від 16 по 22 серпня.

Покликав, бо полюбив

Святіший Отець, який під час недільної зустрічі з вірними привітав делегацію бразильського чернецтва, що прибула на площу Святого Петра на проказування молитви «Ангел Господній», у листі, надісланому богопосвяченим особам Бразилії, зазначає, що «з радістю духовно приєднується» до ініціатив цього особливого Тижня, завданням якого є «підтримка та оновлення місії кожного з вас на Землі Святого Хреста».

«У цьому сенсі не слід забувати про те, що дорога покликання розпочинається з досвіду пізнання того, що Бог нас любить: власне, життя вже є плодом Божого покликання, Він покликав нас до життя, бо любить нас», – нагадує Папа, підкресливши, що Господь дає нам все необхідне для того, щоби кожен з нас був унікальним, «супроводжуючи нас на, іноді, запорошених дорогах нашого життя». Він знає нашу «ностальгію за любов’ю та щастям», а тому кличе нас «до радості, яку можна віднайти лише в самопожертві іншим».

Справжній пріоритет

За словами Глави Католицької Церкви, перед обличчям викликів, які перед нами ставить сучасне суспільство, що живе на зламі епох, «потрібно бути пильними, щоби уникнути спокуси світського погляду, що заважає нам бачити в Божій благодаті головну річ у житті, спонукаючи шукати замінники». «Найкраща протиотрута від такої спокуси, – додав він, – це серед всієї нашої діяльності надати пріоритет молитві, з упевненістю в тому, що людина, яка зосередить погляд на Ісусі, навчиться жити, аби служити, бо відчує те, що сказав пророк Ісая: “Ти цінний у моїх очах”». Слід зауважити, що ці слова зі старозавітної книги є підтемою цьогорічного місяця покликань у Бразилії.

Підсумовуючи, Святіший Отець заохотив богопосвячених осіб поставити собі запитання, яке він запропонував у Листі до богопосвячених осіб, що побачив світ 2014 року: «Чи Ісус дійсно є моєю першою та єдиною любов’ю, як це ми стверджували, складаючи наші обіти? Лише в цьому випадку зможемо, а це є нашим обов’язком, по-справжньому милосердно любити кожну людину, яку зустрічаємо на своїй дорозі, бо від Нього вчитимемося, що таке любов і як любити».

17 серпня 2020, 12:27