Папа: Вчитися від святого Ігнатія покори; благодать, а не ми, будує Боже царство

У день літургійного спомину засновника Єзуїтського Ордену Святіший Отець поширив твіт, який нагадує про важливість усвідомлення свого місця в будуванні Божого царства.

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ - Ватикан

«Нехай же святий Ігнатій навчить нас покори: покори, яка дає нам усвідомлення того, що не ми будуємо Боже царство, але це завжди Господня благодать, яка діє в нас, тендітних глиняних посудинах, які містять, однак, безмежний скарб, який ми носимо й передаємо», – написав Папа Франциск у Твіттері в п’ятницю, 31 липня 2020 р., коли припадав день літургійного спомину святого Ігнатія Лойоли, засновника Товариства Ісусового, чернечої родини, вихідцем з якої є теперішній Єпископ Риму.

Нещодавно в Італії побачив світ переклад книжки «Духовні роздуми про апостольське життя», яку Хорхе Маріо Берґольйо опублікував 1987 року, коли очолював Аргентинську провінцію Товариства Ісусового. У шостій главі майбутній Папа поділився думками про постать святого засновника.

«Святий Ігнатій – це муж, який увійшовши в контакт з Божественним, наново переписав своє життя та життя своїх товаришів, відповідно до норм, які на його думку були Божою волею. Протягом 35 років після його навернення можемо побачити внутрішню послідовність, якої він постійно дотримувався: це послідовність його проекту. Його проект не полягав у плануванні функцій і поглинанні можливостей. Його проект полягає в тому, щоби вчинити виразним і конкретним те, що він переживав у своєму внутрішньому досвіді», – писав Хорхе Маріо Берґольйо, звертаючи увагу на те, що у своїх Конституціях та в листах знаходимо постійне посилання на час, місце й осіб.

На думку Папи Франциска, це вказує на те, що, з одного боку, внутрішній досвід святого Ігнатія набув чітких рис, придатних для того, щоби виразитися назовні, а з іншого – що це бачення не накинене на історичні обставини з метою реорганізації історії на основі власних координат. Внутрішнє бачення святого «веде діалог з історією людей, що є історією благодаті та гріха, старається визначити Божу волю серед життєвих двозначностей: здійснення Божої волі для святого Ігнатія полягає в тому, щоб шукати більшої слави того Бога, Який став людиною та занурився в історію людей».

31 липня 2020, 13:32