Папа: Перед нами стоїть виклик будувати нову дійсність

Святіший Отець промовив до учасників молитовного чування, організованого за посередництвом мережі інтернет католицьким харизматичним оновленням, закликавши під проводом Святого Духа покласти край пандемії бідності у світі.

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ – Ватикан

Потребуємо, аби Святий Дух дав нам нові очі та відкрив наші уми й серця для того, щоб долати існуючі та майбутні виклики в світлі отриманого в цей період уроку: ми належимо до одного й того самого людства. На це звертає увагу Папа Франциск у відеозверненні до учасників молитовного онлайн-чування, організованого Міжнародною службою католицького харизматичного оновлення в навечір’я П’ятидесятниці.

Як і перші учні

Святіший Отець зазначив, що на початку Діянь Апостолів читаємо, що з наближенням П’ятидесятниці всі віруючі зібралися разом на тому самому місці. «Також і сьогодні, завдяки технологічному поступові, ми зібралися разом, віруючі з різних частин світу», – сказав він, додаючи, що тоді Святий Дух зійшов на кожного у вигляді вогняного язика, зійшов Він і на кожного з нас.

«Дух, обіцяний Ісусом, приходить оновити, навернути, оздоровити кожного з нас. Приходить оздоровити від страху – скільки ж ми його маємо – та непевності, приходить, аби зцілити наші рани, а також ті, які завдаємо одні одним, приходить, аби перемінити нас в учнів, учнів-місіонерів, сповнених відвагою, апостольською щирістю, необхідними для проповідування Ісусового Євангелія», – підкреслив Папа, наголошуючи, що сьогодні ми, «як ніколи раніше, потребуємо аби Отець послав нам Святого Духа».

Нести Ісуса світові

Заповідаючи дар Святого Духа, Ісус сказав апостолам, що отримавши Його, вони стануть «свідками в Єрусалимі, в усій Юдеї і Самарії, і аж до кінців землі». За словами Святішого Отця, наш «дуже поранений» світ, який «особливо страждає в убогих», в наш час, коли «випарувалися всі наші людські забезпечення», потребує, щоби ми «дали йому Ісуса». Й це свідчення можемо дати «лише силою Святого Духа».

«Ми потребуємо, аби Святий Дух дав нам нові очі, відчинив наш ум і наше серце для того, щоб долати теперішність і майбуття з отриманим уроком: ми становимо єдине людство. Ніхто не спасається сам. Ніхто», – наголосив Папа, додаючи, що хоч ми і знаємо, що є членами одного містичного Христового Тіла, ця пандемія «дала нам відчути це в дуже драматичний спосіб».

Будувати нову дійсність

Як зауважив далі Наступник святого Петра, перед нами стоїть обов’язок «будувати нову дійсність». Це чинить Господь, Який каже: «Творю новими всі речі», ми ж покликані співпрацювати. Й коли вийдемо з цієї пандемії, то «вже не зможемо й надалі чинити те, що чинимо, чи так, як це чинили». Всі ці страждання будуть даремними, «якщо всі разом ми не будуватимемо справедливіше, чесне, більш християнське суспільство, не за назвою, а фактично», тобто, дійсність, яка веде до християнського стилю поведінки.

«Якщо не трудитимемося над тим, щоб покласти край пандемії бідності в світі, пандемії бідності в наших країнах, у містах, в яких живе кожен із нас, цей час виявиться даремним. З великих випробувань людства, до яких належить пандемія, або виходиться кращими, або гіршими. Неможливо вийти такими самими. І я запитую вас: Якими ви хочете вийти? Кращими чи гіршими? Саме для того ми сьогодні відкриваємося на Святого Духа, аби це Він перемінював наше серце й допоміг нам вийти кращими», – сказав Святіший Отець, що ми не вийдемо з цієї кризи кращими, якщо не житимемо згідно з тим, що каже Ісус: «Я був голодний, а ми мене нагодували…».

31 травня 2020, 07:39