1576233582215.JPG

Папа: Світ потребує поширення культури милосердя

Про вирішальність аспекту милосердя для вірогідності місії Церкви Святіший Отець нагадав представникам рухів, що у Франції свідчать Боже милосердя через близькість з марґіназованими особами.

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ – Ватикан

Нехай же здійснення харитативної діяльності, яке іноді буває дуже вимогливим і потребує зусиль, ніколи не заглушить подиху лагідності та співчуття, якими згадана діяльність повинна надихатися. Із таким побажанням Папа Франциск звернувся до учасників паломництва до Риму представників асоціацій, товариств і рухів із Франції, присвячених Божому милосердю, яких, за його словами, об’єднує «бажання показати світові радість милосердя через розмаїття харизм», як от близькість до людей в нестабільних ситуаціях, хворих, мігрантів, в’язнів, осіб з інвалідність чи поранених сімей.

Приймаючи їх у Ватикані в п’ятницю, 13 грудня 2019 р., Святіший Отець підкреслив, що розмаїття представлених служінь вказує на те, що «не існує такої форми людської бідності, якої б не бажав досягнути й доторкнутися Бог, приносячи полегшення». Милосердя, за його словами, є «останнім і найвищим актом», з яким Бог виходить нам назустріч, відкриваючи наше серце на надію на те, «що нас полюбили назавжди», якими б не були наші злидні чи наш гріх.

Вирішальний фактор вірогідності Церкви

Покликаючись на свою буллу проголошення Ювілею Милосердя, Папа нагадав, що для «Церкви та вірогідності її звіщення» вирішальним є те, щоб вона «жила та особисто свідчила милосердя». Її слова та жести повинні «передавати милосердя», щоб проникати в серця людей, спонукаючи їх відшукати дорогу «повернення до Отця».

«Як бачу, що викликає в мене радість, у Церкві Франції є багато людей, які з підтримкою та заохоченням своїх пастирів, прислухаються до цього заклику. Й прекрасним є те, що ви чините це разом, що спільно знаходите способи для того, щоб молитися й поділяти труднощі та досвід, і, насамперед, радощі та вдячність», – сказав Святіший Отець, наголошуючи, що «в проголошуванні милосердя Господа, Який став навколішки перед учнями, аби вмити їхні ноги», присутня «істинна радість».

Світ потребує культури милосердя

«Бажаю вам зуміти знаходити способи для того, щоб свідчити навколо себе цю радість євангелізування, звіщаючи Боже милосердя, щоб передавати це захопленні іншим та поширювати в світі культуру милосердя, якої він дуже потребує», – мовив Наступник святого Петра, підкреслюючи, що для того, аби змогти це здійснити, необхідно «підтримувати живим, насамперед, у глибині свого серця, те милосердя», про яке вони свідчать.

«Нехай же здійснення, іноді, дуже вимогливе й важке, вашої харитативної діяльності, ніколи не приглушить подиху лагідності та співчуття, який повинен її надихати, та погляд, яким він виражається. Не зневажливий погляд згори, але погляд брата чи сестри, який підводить», – зазначив Папа, нагадуючи, що єдиним випадком, коли дозволено дивитися на ближнього згори, є той, коли простягаємо йому руку, щоб допомогти підвестися.

13 грудня 2019, 15:24