Загальна аудієнція, 26 червня 2019 Загальна аудієнція, 26 червня 2019 

Папа: в душі християнина немає місця для егоїзму

Життя спільноти перших християн у любові до Бога та ближніх було темою катехизи Папи під час загальної аудієнції, останньої перед літньою перервою.

с. Лідія Короткова, СНДМ – Ватикан

Ця загальна аудієнція, що є останньою перед літньою перервою, відбувалась двома етапами: спочатку Святіший Отець привітав хворих, задля літньої спеки зібраних у залі святого Папи Павла VI, а потім зустрівся з рештою прочан на площі Святого Петра. Наступна загальна аудієнція Папи з прочанами відбудеться 7 серпня ц.р.

Ведучи далі цикл катехиз, присвячених книзі Діянь Апостолів, у середу 26 червня Папа Франциск розглядав другий розділ цієї новозавітньої книги, що розповідає про життя перших християн. Він закликав до віднови християнських громад, щоб вони були місцями, де практикують «діла солідарності та спільності, місцями, в яких  літургія є зустріччю з Богом, стаючи сопричастям з нашими братами й сестрами, місцями, що є брамами, відчиненими в напрямку небесного Єрусалиму». Отож, у Діяннях Апостолів читаємо: «Вони постійно перебували в апостольській науці та спільності, на ламанні хліба й молитвах… Всі віруючі були вкупі й усе мали спільним. Вони продавали свої маєтки та достатки й роздавали їх усім, як кому чого було треба» (Ді 2,42. 44-45).

Радісне звіщення спасіння в Христі

Папа Франциск, коментуючи ці слова, вказав, що

“плід П’ятидесятниці, потужне сходження Святого Духа на першу християнську спільноту, полягав у тому, що дуже багато людей відчули, як їхні серця пронизало радісне звіщення – kerygma – спасіння в Христі та вільно приєдналися до Нього, навертаючись, отримуючи хрищення в Христове ім’я та, в свою чергу, приймаючи дар Святого Духа. Приблизно три тисячі людей стали частиною цього братерства, яке є домівкою та церковною закваскою діла євангелізації. Тепло віри цих братів і сестер у Христі робить їхнє життя середовищем Божого діла, що за посередництвом апостолів проявляється через чудеса й знаки. Надзвичайнt стає звичним і повсякденне життя стає простором виявлення живого Христа”

Перші християнські громади – ікона братерства

Святіший Отець пригадав, що святий Євангелист Лука розповідає нам про це, вказуючи на Церкву Єрусалиму, як парадигму кожної християнської спільноти, як ікону братерства, що приваблює, і яку не слід ані міфологізувати, ані зводити до мінімуму. Книга Діянь Апостолів дозволяє нам заглянути всередину домівки де перші християни збираються як Божа родина, як простір койнонії, тобто спільності любові між братами і сестрами в Христі.

“Можна побачити, – мовив Папа, – що вони живуть у точно визначений спосіб: "Вони постійно перебували в апостольській науці та спільності, на ламанні хліба й молитвах" (Ді 2,42). Християни ретельно слухають didaché, вчення апостолів; відзначаються високою якістю міжособистісних стосунків, – також і через спільність духовних і матеріальних благ; вони спогадують Господа "ламанням хліба", тобто Євхаристією, і спілкуються з Богом у молитві”

В душі християнина немає місця для егоїзму

Далі він наголосив, що «на відміну від людського суспільства, де існує тенденція дбати про власні інтереси незалежно чи навіть і за рахунок інших, спільнота віруючих виключає індивідуалізм, щоб сприяти взаємоподілові та солідарності. «В душі християнина немає місця для егоїзму: якщо твоє серце егоїстичне –  ти не є християнином, ти є світською людиною, яка шукає тільки власної користі, власного прибутку».

Святий Лука підкреслює, що християни перебували разом. Близькість і єдність – це стиль християнського життя: бути поруч, дбати одні про одних, не розпускати плітки, допомагати, наближатись. Отже, благодать хрищення виявляє тісний зв'язок між братами в Христі, які покликані ділитися, ототожнюватися з ближніми й давати, «згідно з потребою кожного» (Ді 2:45), тобто йдеться про великодушність, милостиню, дбання про інших, відвідини хворих, потребуючих, тих, яким потрібно утішення.

В цьому полягає братерство, вибираючи шлях спільності й уважності до потребуючих. За словами Святішого Отця, «це братерство є Церквою, що може жити справжнім та автентичним літургійним життям», як про це пише святий Лука.

 

Християнські громади повинні стати місцями солідарності та спільності

Нарешті, книга Діянь Апостолів  нагадує нам, що Господь запевняє зростання християнської спільноти: наполегливість віруючих у збереженні  справжнього завіту з Господом і з братами стає притягаючою силою, яка захоплює і здобуває багатьох (див. Evangelii gaudium, 14), це принцип, завдяки якому живе спільнота віруючих усіх часів.

“Молімо Святого Духа, щоб вчинив наші спільноти місцями, в яких приймають та практикують нове життя, діла солідарності та спільності, місця, в яких літургія є зустріччю з Богом, стаючи сопричастям з нашими братами і сестрами, місцями, що є дверима, відчиненими до небесного Єрусалиму”

- сказав Папа Франциск.

У п’ятницю – свято Пресвятого Серця Ісуса

А закінчуючи традиційну зустріч з прочанами, він пригадав, що наступної п’ятниці будемо відзначати свято Пресвятого СерцяІсуса, закликаючи вдивлятись у Серце Христа та наслідувати Його почуття. «Моліться за всіх священиків і за моє Петрове служіння, щоб кожна пастирська дія ґрунтувалась на любові, яку Христос має до кожної людини», – сказав Святіший Отець.

 

26 червня 2019, 13:17