Шукати

1561718900045.JPG

Папа: ми покликані бути свідками і посланцями Божого милосердя

Про важливість молитви, про покликання бути свідками молитви, Божої любові та милосердя, про апостолят молитви в цифровому світі та інше говорив Папа Франциск 28 червня, зустрівшись із членами Всесвітньої мережі молитви.

о. д-р Теодосій Р. Грень, ЧСВВ – Ватикан

«Дорогі брати та сестри, дякую за ваш візит і, використовуючи нагоду, хочу ще раз висловити мою вдячність вам за ваше зобов’язання молитви та апостоляту в наміренні місії Церкви», – цими словами розпочав свою промову Глава Католицької Церкви, приймаючи у п’ятницю, 28 червня 2019 р., коло 6.000 представників Всесвітньої мережі молитви в наміреннях Папи, знаної як Апостольство Молитви, з нагоди 175-річчя від її заснування та 10-річчя від початку її реорганізації.

Молитва та близькість до людей

Далі Святіший Отець підсумував шість свідчень, які були почуті під час зустрічі. Пригадавши свідчення отця Метью, який душпастирює в Тайвані, Папа звернув увагу на молитву, зазначаючи: «Молитва завжди викликає почуття братерства, руйнує бар’єри, долає кордони, створює невидимі, але реальні та ефективні мости, відкриває горизонти надії».

Пригадавши свідчення Мері Домінік з Франції, де 175 років тому й зародилась ця Молитовна мережа, Єпископ Риму зазначив, що Церква за допомогою Апостольства молитви і через щомісячні намірення промовляє до сердець чоловіків та жінок нашого часу. «Всі ми, пастирі, богопосвячені особи і миряни, покликані ввійти в конкретну історію людей, які є поруч із нами, зокрема, молитись за них, приймаючи в молитві їхні радості і їхні страждання. Таким чином, ми відповімо на заклик Ісуса, Який просить нас відкрити свої серця до наших братів, особливо тих, які страждають тілом і духом», –додав він.

Місія співчуття та покликання свідчити милосердя

Далі Вселенський Архієрей наголосив, що, зокрема, сьогодні, коли відзначаємо урочистість Пресвятого Серця Христового, корисно є пригадати собі про основу нашої місії, як це зробила аргентинка Беттіна. Мова йде про місію співчуття до світу, тобто «молитовний шлях, що перемінює життя людей». Серце Ісуса є настільки великим, що воно бажає прийняти всіх нас з великою ніжністю. «Близькість до Серця Господнього закликає наші серця наблизитися з любов’ю до нашого брата та допомагає нам ввійти у це співчуття до світу. Ми покликані бути свідками і посланцями Божого милосердя, щоб запропонувати світові перспективу світла там, де є темрява, надію там, де панує відчай, спасіння там, де зростає гріх», – підсумував Святіший Отець.

Важливість молитви та зв’язок поколінь

Пригадуючи свідчення сестри-монахині Селам з Ефіопії, Папа наголосив на потребі допомогти новим поколінням зростати в дружбі з Ісусом Христом через зустріч із Ним у молитві, у слуханні Його слова, прийнятті Пресвятої Євхаристії, щоб, таким чином, вони могли стати даром любові для інших. Підкреслюючи важливість приватної та спільної молитви, Папа вказав на наше завдання запропонувати молоді можливості для внутрішнього духовного зросту, щоб юнаки та дівчата могли бути місіонерами з ентузіазмом, щоб вони могли усвідомити, що молитва не відділяє їх від реального життя, але допомагає їм інтерпретувати життєві події у Божому світлі.

Далі Святіший Отець, спираючись на свідчення Дієґо з Гватемали, заторкнув тему зустрічі бабусь та дідусів із їхніми внуками у молитві за мир у світі і за великі виклики людства нашого часу. В Мережі молитви старші покоління є прикладом для молоді, вказуючи їм шлях молитви. Мудрість людей похилого віку, їхній досвід і здатність «роздумувати» серцем – це дорогоцінне вчення для того, аби навчитись плідної методології в молитві заступництва. Протягом всієї історії найбільші Божі чоловіки і жінки були великими заступниками.

Апостольство молитви в цифровому світі

Подякувавши за свідчення отцю Антоніо з Португалії, який поділився своїми думками про те, як Мережа Апостольства молитви входить у цифровий світ, Вселенський Архієрей зазначив: «Необхідно, аби місія Церкви пристосовувалась до часів і використовувала сучасні засоби, які нам надає техніка. Йдеться про те, щоб ввійти у сучасні ареопаги, аби звіщати про Божі милосердя і доброту. Однак, потрібно бути уважними до того, як ми використовуємо ці засоби, особливо мережу Інтернет, не перетворюючись на рабів цих засобів», – підкреслив Папа Франциск.

28 червня 2019, 13:48