1561196884245.JPG

Папа до молоді: ми покликані нести світло Христа у темряву світу

Про необхідність ділитись радістю з приводу особистої зустрічі з Христом, про потребу встати та йти дорогами, які приготував нам Господь, про цінність прикладу Пречистої Діви Марії говорив Папа Франциск, прийнявши у Ватикані учасників Міжнародного молодіжного форуму.

о. д-р Теодосій Р. Грень, ЧСВВ – Ватикан

Як ми уже інформували, від 19 до 22 червня 2019 р. в Римі проходив ХІ Міжнародний молодіжний форум, присвячений втіленню в життя напрацювань ХV Звичайної Асамблеї Синоду Єпископів, що в жовтні минулого року відбувалась на тему: «Молодь, віра й розпізнавання покликань». У суботу, 22 червня, учасників форуму на аудієнції в Апостольському палаці у Ватикані прийняв Святіший Отець.

Промовляючи до присутніх, Папа Франциск пригадав, що в заключному документі останньої синодальної Асамблеї наголошується на тому, що епізод про Христових учнів, які після Воскресіння йшли в Емаус, є зразковим текстом, аби зрозуміти церковну місію стосовно молодих поколінь. Коли два учні сіли до столу разом із своїм Учителем, Він «взяв хліб, поблагословив, і, розламавши його, дав їм. Тоді відкрилися в них очі, і вони Його пізнали» (Лк. 24, 30-31). За словами Вселенського Архієрея, власне Господь бажає відкрити наші очі й серця, бажає промовити до нас словами цього євангельського уривку.

Глибокий досвід учнів Ісуса

Досвід, який пережили учні з Емаусу, спонукав їх знову вирушити в дорогу, незважаючи на те, що вже вони вже пройшли 11 кілометрів. Починало вечоріти, але вони більше не боялись ходити вночі, бо сам Христос освітлював шлях їхнього життя. «Також і ми одного дня зустріли Господа на дорозі нашого життя. І, подібно, як учні з Емаусу, і ми покликані принести світло Христа в ніч цього світу. Ви, дорогі юнаки й дівчата, покликані бути світлом у темряві ночі багатьох ваших однолітків, які ще не знають радості нового життя в Ісусі», – наголосив Папа Франциск.

Зустрівши Ісуса на шляху з Єрусалиму в Емаус, двоє учнів відчували велику життєву необхідність перебувати в своїй спільноті, тобто з іншими послідовниками Учителя, аби поділитись з ними своєю радістю. На переконання Єпископа Риму, неможливо відчути справжньої радості, якщо ми не поділяємо її з іншими. За його словами, ми зустрічаємо Ісуса Христа, насамперед, у спільноті вірних і на шляхах цього світу. «Чим більше ми несемо Його іншим, тим більше відчуватимемо Його присутність у нашому житті. І я впевнений, що ви будете це робити, коли повернетеся до своїх рідних місцевостей», – мовив далі Папа, додаючи, що розповідь про Емаус вказує на те, що Ісус запалив вогонь у серцях Своїх учнів (див. Лк 24, 32), а щоб він не згас, його слід завжди підтримувати.

Сила в єдності

«Дорогі хлопці та дівчата, я повторюю ще раз: ви – це сьогодні Господа Бога, сьогодні Церкви! Церква потребує вас, аби були повністю собою. Як Церква, ви є Тілом Воскреслого Господа, що присутній у світі. Прошу вас завжди пам’ятати, що ви є членами єдиного тіла. Ви пов’язані одні з одними й не зможете вижити самостійно», – зазначив Глава Католицької Церкви, наголошуючи на тому, що ми насправді стаємо сильними лише тоді, коли прямуємо вперед разом.

Наступнi Всесвітні Днi Молоді

На закінчення Папа Франциск оголосив тему наступного Всесвітнього Дня молоді, що проходитиме у 2022 році в португальській столиці, місті Лісабоні. Отож, темою обрано слова з Євангелії від святого Луки: «Марія піднялася та пустилась швидко в дорогу» (Лк. 1, 39). Серед іншого, Папа заохотив молодь протягом наступних двох років, коли Дні молоді відбуватимуться на місцевому рівні, тобто в дієцезіях та єпархіях усього світу, роздумувати над двома євангельськими уривками: «Юначе, кажу тобі, встань!» (Лк. 7, 14) та «Встань! Я вибрав тебе свідком речей, які ти бачив» (пор. Діяння Ап. 26, 16).

«Не ігноруйте голос Господа Бога, який спонукає вас піднятись і прямувати дорогами, які Він для вас приготував. Як Марія і разом з Нею, щодня будьте носіями Його слави та любові», – підсумував Папа.

22 червня 2019, 14:15