Папа про Біблію: Боже слово слід звіщати, а не тільки вивчати

Звертаючись до учасників міжнародного конгресу Католицької Біблійної Федерації, Святіший Отець вказав на життєдайність Божого слова, зазначаючи, що його звіщення захищає Церкву від закритості.

Світлана Духович – Ватикан

У п’ятницю, 26 квітня 2019 р., Папа Франциск прийняв на аудієнції учасників міжнародного конгресу Католицької Біблійної Федерації, що проходив у Римі з нагоди 50-ї річниці її заснування.

Проповідування Божого слова – це передавання життя

Посилаючись на тему конгресу «Біблія й життя», Святіший Отець зазначив, що Боже слово є живим і дарує життя. «Потрібно пам’ятати, – додав він, – що Святий Дух, Животворець, любить діяти через Святе Писання. Слово вносить у світ Божий подих, наповнює серце Господнім теплом. Усі академічні доробки, всі опубліковані томи служать саме для цього». Біблія, за словами Наступника святого Петра, не є гарною збіркою священних книг, які потрібно вивчати, а словом життя, яке потрібно сіяти, є даром, який воскреслий Христос просить прийняти й ділитися ним, аби було життя в Його ім’я. А проповідування – це не вправляння в риториці, й не сукупність розумних понять, а передавання Духа, божественного слова, що торкнулося серця проповідника, який передає іншим це тепло, це помазання.

Цитуючи Апостольське напоумлення «Evangelii gaudium» (Радість Євангелія), Папа Франциск вказав на важливість того, аби Боже слово «дедалі більше ставало серцем кожної церковної діяльності». Він зазначив, що необхідно уникати спокуси «проповідувати самих себе», розповідаючи про власну діяльність, бо в такий спосіб неможливо звіщати світові життя.

Гострий меч, що поранює, аби вилікувати

Вселенський Архиєрей наголосив, що Боже слово діє, як гострий меч, що проникає в глибину душі, пронизує думки й почуття, висвітлює правду, поранює для того, аби вилікувати. Слово ніколи не залишає людину в спокою, а спонукає до сумнівів і запитань. Церква, що живе в слуханні Божого слова, ніколи не задовольняється власною безпечністю, а є відкритою на непередбачувану новизну Духа. Така Церква, за словами Папи, «ніколи не втомлюється звіщати, не впадає в зневіру та не перестає сприяти єдності на всіх рівнях, бо слово Боже кличе до єдності й запрошує всіх слухати одні одних, долаючи власні обмеженості».  

Боже слово спонукає виходити назовні

«Отже, Церква, що живиться словом, – наголосив Святіший Отець, – живе для того, аби звіщати слово. Вона не говорить сама до себе, а виходить на дороги світу». Він додав, що для Церкви Біблія є найкращим щепленням проти закритості й самозбереження. «Це Боже слово, а не наше, – підкреслив Папа, – і воно не дає нам перебувати в центрі, захищає нас від самодостатності й тріумфалізму, постійно закликає нас виходити поза самих себе».

Молитва й Боже слово

«А втім, молітеся брати, за нас, щоб Господнє слово ширилося та звеличувалося, як і у вас» (ІІ Сол 3, 1) – цитуючи ці слова св. апостола Павла з ІІ Послання до Солунян, Папа Франциск закликав учасників міжнародного конгресу Католицької Біблійної Федерації молитися й докладати всіх зусиль для того, аби «Біблія не залишалася серед багатьох інших книжок в бібліотеці», а поширювалася у всьому світі. Він побажав їм бути добрими вісниками слова, повними ентузіазму, подібно до того, який бачимо в пасхальних подіях: жінки, святі Петро й Іван, учні, що йшли до Емаусу – всі вони поспішали для того, аби зустріти та звістити слово життя. 

26 квітня 2019, 13:47