2019-04-18-messa-in-cena-domini-velletri-1555603728161.jpg

Папа: Братерство завжди є смиренним, воно є служінням

Святіший Отець розпочав Пасхальне Тридення серед працівників та ув’язнених пенітенціарної установи у Веллетрі.

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ – Ватикан

Служіння: ось правило, яке нам залишив Ісус. На це звернув увагу Папа Франциск, проповідуючи під час Святої Меси «на Господній вечері», яку він у четвер, 18 квітня 2019 р., відслужив у в’язниці в місті Веллетрі поблизу Риму.

Коли Єпископ Риму прибув до пенітенціарної установи, його зустріли Директор Марія Доната Янантуоно, Віце-директор Пія Пальмері, Комендант пенітенціарної поліції Марія Луїза Абоссіда та капелан о. Франко Дам’янте. Привітавшись з представниками персоналу, поліції та в’язнів, в актовому залі закладу він очолив Євхаристійне богослуження.

Повнота влади і жест невільника

На початку проповіді, сказаної експромтом, Папа зазначив, що кілька днів тому отримав листа від декого з-поміж ув’язнених, які не мали змоги брати участі в цій зустрічі. «Під час цієї молитви, – підкреслив він, – відчуваю глибоку єдність з усіма: з тими, хто є тут, і з тими, кого немає».

Переходячи до роздумів над прочитаним євангельським уривком, проповідник вказав на те, що євангелист стверджує, що Ісус «знаючи, що Отець все віддав у Його руки», тобто, маючи всю повноту влади, «починає вмивати ноги». А це була чинність невільників, які в час, коли «не було асфальту на дорогах», обмивали ноги гостям, що приходили на обід чи відвідини.

«Й Ісус робить це: вмиває ноги. Робить жест невільника: Той, хто мав повноту влади, бувши Господом, робить чинність раба. А тоді радить всім: “Робіть і ви так само між собою”, тобто, служіть одні одним, будьте братами в служінні, а не в амбітності того, хто панує над іншим, топчеться по іншому…», – підкреслив Святіший Отець.

Братерство – це служіння

За словами Папи, Ісус заохочує не домінувати, а служити. Потребуєш чогось, якоїсь послуги? Зроблю тобі. Саме цим є братерство. Воно є «завжди покірним, готовим служити». «І я також зроблю цей жест, – сказав Святіший Отець, – бо Церква бажає, аби єпископ робив його кожного року, хоча б раз у рік, у Великий Четвер, щоб наслідувати жест Ісуса, а також зробити через приклад і для себе щось доброго, бо єпископ не є найважливішим, єпископ повинен якнайбільше бути слугою».

Найбільший повинен служити найменшому

Врешті, кожен з нас повинен бути слугою для ближнього, бо «таким є правило Ісуса і правило Євангелія». У цьому контексті проповідник нагадав, що коли учні сварилися між собою про те, хто між ними найважливіший, Ісус поставив у центрі дитину, навчаючи: «Якщо ваше серце не буде серцем дитини, ви не будете моїми учнями». А тоді звернув увагу на те, що володарі над народами панують над ними, «але не так нехай буде між вами», а хто почувається вищим, повинен бути слугою.

«Також ми всі повинні бути слугами. Так, в житті існують проблеми: сваримося між собою… але це повинна бути проминаюча річ, бо в нашому серці завжди повинна бути присутня ота любов служіння», – підкреслив Святіший Отець, закликавши: «Нехай же цей жест, який сьогодні зроблю, буде для нас усіх жестом, який допоможе нам дедалі більше бути слугами одні одним, ще більше друзями, ще більше братами у служінні».

Сказавши це, Папа здійснив зворушливий обряд вмивання ніг, обмивши їх 12 в’язням, дев’ятеро з яких – італійці, а інші троє – бразилієць, кот-д’івуарець та марокканець.

18 квітня 2019, 18:14