2019.03.03 Angelus 2019.03.03 Angelus 

Папа: Щоб провадити інших, слід спершу розпізнати власні вади

Про Христові перестороги для провідників, покликаних розпізнавати добру дорогу та вести нею інших, роздумував Святіший Отець під час недільної зустрічі з вірними.

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ – Ватикан

Яким є той шлях, що йдучи ним, житимемо мудро? Ісус пояснює це в уривкові з шостого розділу Євангелії від Луки, який Папа Франциск коментував перед проказуванням молитви «Ангел Господній» в неділю, 3 березня 2019 року. Він звернув увагу на те, що поставивши запитання: «Чи може сліпий сліпого дорогою водити?» – Ісус підкреслює, що провідник не може бути сліпим і повинен добре бачити, тобто, «посідати мудрість», бо в іншому випадку може завдати шкоду довіреним йому людям.

Наслідувати Вчителя

За словами Святішого Отця, Ісус хоче привернути увагу всіх тих, на кому лежить відповідальність або у виховній сфері, або обов’язок керувати – душпастирів, представників влади, законодавців, вчителів і батьків, «закликаючи їх усвідомлювати своє делікатне завдання та завжди розпізнавати правильний шлях, яким вести інших».

Христос вказує на Себе як на приклад вчителя й провідника, за яким слід іти, зауваживши: «Учень не вищий за вчителя, але, вдосконалившись, кожний стане, як його вчитель». «Ці слова є запрошенням слідувати за Його прикладом і навчаннями, щоби бути надійними та мудрими провідниками. Згадане навчання зосереджене, насамперед, у нагірній проповіді», – підкреслив Папа.

Не бути лицемірами

Як зауважив Наступник святого Петра, далі Христос закликає не були зарозумілими та лицемірами: «Чому бачиш скалку, яка в оці брата твого, а колоди, яка в твоєму оці, не помічаєш?». І дійсно, дуже часто, «легше та зручніше» побачити вади та гріхи інших, але без того, «щоб з тією ж ясністю» бачити власні.

«Ми завжди приховуємо свої вади, навіть перед собою самими; легко, натомість, бачити вади інших. Спокуса полягає в тому, – зазначив Святіший Отець, – аби бути поблажливими з собою самими, але суворими з іншими. Допомагати ближньому мудрими порадами завжди добре, але коли помічаємо та виправляємо вади свого ближнього, мусимо також усвідомлювати, що й ми маємо вади. Якщо ж вважаю, що не маю вад, то не маю права осуджувати та виправляти інших».

Розпізнавати плоди

А як можемо зрозуміти, чи наше око «не загороджене колодою»? Відповідь і на це запитання дає Ісус: «Немає доброго дерева, яке родило б поганий плід, ані поганого дерева, яке родило би добрий плід. Бо кожне дерево пізнається зі свого плоду». Цими плодами є діла, але також і слова, з яких «можна пізнати якість дерева». «У дійсності, хто є добрим, то виносить зі свого серця та зі своїх уст добро, а хто є лихим – виносить зло, вправляючись у найзгубнішій практиці серед нас, якою є нарікати, пліткувати та злословити про ближніх», – наголосив Папа, додаючи, що «з язика починаються війни».

«Просімо підтримки й заступництва Пресвятої Марії, щоб іти за Господом цією дорогою», – підсумував Святіший Отець.

03 березня 2019, 12:47