Шукати

Папа до ув'язненої молоді: Бог дивитися не на засуд, а на дітей

Однією з найзворушливіших подій Всесвітнього дня молоді в Панамі стала покаяння літургія, яку Святіший Отець звершив у в’язниці для неповнолітніх у передмісті Панами Пакора.

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ - Ватикан

Не всі, хто цього бажав би, мають змогу взяти участь у таких зустрічах, як зустріч молоді з усього світу. Але й ця “екзистенційна периферія” не сховалась від погляду Папи Франциска: вперше в історії Всесвітніх днів молоді покаянна літургія, під час якої Святіший Отець уділяє Святу Тайну Покаяння, відбулася у в’язниці. Вранці, 25 січня 2019 р., він прибув до пенітенціарного закладу для неповнолітніх “Las Garzas” у передмісті Панами Пакорі. Частину шляху він проїхав панорамним автомобілем, вітаючись з мешканцями цієї периферійної зони.

Свідчення молодого в’язня

Святішого Отця привітав один з ув’язнених, заарештований 2016 року, який розповів про своє життя і про навернення. «Однієї ночі, коли я роздумував, я сказав собі, що ще не кінець, бо мої постанови були великими. В цей момент я зрозумів, що мій Отець, Бог, був поруч зі мною», – сказав юнак, дякуючи Господеві за те, що поставив на його дорозі людей, які допомогли завершити навчання та спромогтися на переміну життя. «Не існує слів, щоб описати те почуття свободи, яке відчуваю саме тепер», – додав він.

Два погляди

Коментуючи уривок з Євангелії від Луки, в якому розповідалося про те, як Ісус сів до столу з митарями та грішниками, викликавши нарікання книжників і фарисеїв, Папа зауважив, що бачимо дві протиставні перспективи: «безплідний погляд нарікання та пліток та погляд, який кличе до перетворення та навернення – Господній погляд».

Ісус обирає «перебувати поруч і пропонувати новий шанс», в той час як нам здається легшим давати прізвиська та наліплювати етикетки, що «заморожують і таврують не лише минуле, але також теперішнє і майбутнє людей». «Етикетки, які, по-суті, не викликають нічого іншого крім поділів: тут – добрі, там – погані, тут – праведні, там – грішники», – зазначив проповідник, підкреслюючи, що ми є «чимось набагато більшим» від наших етикеток.

Все Євангеліє, натомість, позначене іншим поглядом, тим, яким «народжується з Божого серця». Бог ніколи нас не полишає, Він – любов, яка «бере на себе складнощі життя та кожної ситуації». Любов, яка «спроможна запропонувати шляхи та нагоди інтеграції та перетворення, зцілення та прощення, дороги спасіння». Ісус також розбиває «внутрішнє ремствування, яке виникає в тих, які оплакуючи свій гріх та усвідомлюючи свою помилку, не вірять у те, що можуть змінитися».

Хворі і плідні суспільства

Папа підкреслив, що наріканню та засуджуванню слід протиставити стежки включення та інтеграції. «Суспільство хворіє, коли не спроможне радіти з огляду на переміну своїх дітей, спільнота хворіє, коли живе наріканнями, які без жодної чутливості роздавлюють та засуджують. Суспільство, натомість, є плідним, коли вміє породжувати динамізм, спроможний включати та інтегрувати, брати на себе тягар і боротися за те, щоб створювати нагоди й альтернативи, що даватимуть нові можливості його дітям, анґажуючись у те, щоб творити майбутнє через спільноту, освіту та працю», – наголосив Святіший Отець.

Під час покаянної літургії Папа Франциск висповідав 5 молодих в’язнів.

Photogallery

25 січня 2019, 21:11