2018-12-31-vespri-e-te-deum-1546273437903.JPG

Папа на завершення року: Сповнення всьому дає любов

Проповідуючи з нагоди подяки за рік, що добігає до завершення, Святіший Отець наголосив на тому, що Бог втілився, аби подолати різні форми неволі. А причиною цього є любов.

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ - Ватикан

Бог «народився від жінки», щоб ми могли в повноті прийняти нашу людську природу. На цьому наголосив Папа Франциск, проповідуючи під час вечірні з нагоди урочистості Пресвятої Богородиці Марії, яку він очолив у базиліці Святого Петра у Ватикані в останній день 2018 року. Богослуження завершилося адорацією, подячною піснею «Te Deum» (Тебе, Бога, хвалимо) з нагоди закінчення календарного року та благословенням Найсвятішими Тайнами.

«Як сповнився час, Бог послав свого Сина, що народився від жінки, народився під законом, щоб викупити тих, які під законом, щоб ми прийняли усиновлення», – ці слова Послання святого Павла до Галатів лягли в основу роздумів, якими Наступник святого Петра поділився під час проповіді, зауваживши, що вони є «підсумком Нового Завіту, що надає сенсу “переломному” моментові, яким завжди є завершення року».

Повнота часу

За словами проповідника, першим висловом, що вражає, є «сповнення часу», що по-особливому звучить в останні години року, коли відчуваємо «потребу чогось, що надасть сенсу плинові часу». «Чогось», або «когось». Й отой «хтось» прийшов: посланий Богом Його Син.

«Ми щойно відсвяткували Його народження: Він народився від жінки, Діви Марії; народився під законом, єврейське хлоп’ятко, підпорядковане Господньому Законові. Як це можливо? Як це може бути знаком “повноти часу”? Певно, тепер це майже невидиме та невиразне, але після трохи більше ніж тридцяти років, отой Ісус вивільнить нечувану силу, що триває та триватиме протягом всієї історії: силу любові. Саме любов, – наголосив Папа, – надає всьому сповнення, також і часові, а Ісус є “концентратом” всієї Божої любові в людській істоті».

Щоб викупити

Як зауважив Святіший Отець, святий Павло також говорить, чому Божий Син народився в часі: «щоб викупити», що є «другим словом, що вражає» в згаданому біблійному уривку. Викупити з поневолення та повернути нам синівську гідність. Від неволі «Закону», як збору приписів, закону, що має «педагогічний» характер, але не визволяє людину від стану гріха, більше того, «прибиває» її до цього стану.

«Бог Отець послав у світ Свого Єдинородного Сина, щоб вирвати з серця людини давню неволю гріха й таким чином повернути їй гідність», – сказав Папа, додаючи, що в цьому контексті ми повинні «зупинитися й з болем і розкаянням замислитися», бо також і протягом року, що завершується, «багато людей жили та живуть в умовах неволі, негідних людської особи».

«Також і в нашому місті Римі існують брати й сестри, які з різних причин перебувають у цьому стані. Маю на думці, зокрема, про бездомних. Їх понад 10 тисяч», – зауважив Єпископ Риму, звертаючи увагу на те, що всі вони є Божими дітьми, але «різні форми рабства, іноді, дуже складні, примусили їх жити на межі людської гідності». Й Ісус «не випадково» народився у «схожих умовах», щоб «виявити Божу любов до незначних і бідних», щоб «посіяти в світі зерно Божого царства, царства справедливості, любові та миру, де ніхто не є невільником, але всі – брати й сестри, діти одного Отця».

Материнство Церкви

За словами Папи, Церква, яка в Римі, не хоче «бути байдужою перед обличчям поневолень нашого часу», хоче не просто спостерігати та допомагати, але «увійти всередину цієї дійсності», виявити «материнську близькість». Саме до такої форми «материнства Церкви» заохотив Святіший Отець в контексті святкування Богоматеринства Марії.

«Споглядаючи це таїнство, визнаємо, що Бог “народився від жінки”, щоби ми могли отримати повноту нашої людяності, “усиновлення”. Його пониженням ми піднесені. З Його незначності походить наша велич. З Його тендітності – наша сила. З того, що Він став слугою – наша свобода. Як назвати все це, як не Любов’ю? Любов’ю Отця, Сина і Святого Духа, якій цього вечора свята мати Церква в усьому світі підносить свою пісню прослави й подяки», – підсумував Папа.

31 грудня 2018, 18:04