2018-12-21-auguri-dipendenti-santa-sede-1545391442571.JPG

Папа: Будьмо святими, щоб бути щасливими!

Над Різдвом Ісуса та над зв’язком між радістю і святістю закликав призадуматись Єпископ Риму, зустрівшись із працівниками Святого Престолу та Держави-Міста Ватикану з нагоди празника Різдва.

о. д-р Теодосій Р. Грень, ЧСВВ - Ватикан

«Різдво –це найрадісніший празник, але часто ми зауважуємо, що люди, а можливо й ми самі, заклопотані багатьма справами і в результаті позбавлені радості, а якщо й радість є, то вона дуже поверховна», – мовив на початку своєї привітальної промови Папа Франциск, зустрівшись із працівниками Святого Престолу та Держави-Міста Ватикану у ватиканському залі Павла ІV у п’ятницю, 21 грудня 2018 р., щоб обмінятись привітаннями з нагоди свята Христового Різдва, до якого наближаємось. Він звернув увагу присутніх на відповідь на запитання про те, чому в різдвяний час багатьом людям бракує радості.

Радість з причини святості

Глава Католицької Церкви пригадав слова одного французького письменника (Леона Блоя), який зазначав, що причиною смутку є брак святості. А отже, радість тісно пов’язана із святістю життя людини; в тому числі й різдвяна радість.

Коли уважно придивитись до персонажів вертепу-шопки, то можна зауважити, що сповненими радості є Пресвята Богородиця та Святий Йосиф, які споглядають Дитятко Ісуса. Вони щасливі, адже, незважаючи на тисячі проблем, вони прийняли з великою вірою та любов’ю Божий дар – Спасителя. Вони переповнені святістю, а, отже, й радістю. Дехто міг би сказати, що тут йдеться про Пресвяту Богородицю та Святого Йосифа. Проте, і їм це не було дуже просто, бо ж святими не народжуються, а ними стають.

Радість і вміння дивуватись

Також і пастухи випромінювали радість. І вони є святими, адже ж прийняли та відповіли на вістку ангела і відразу поспішили до печери та визнали Дитятко, яке народилося в яслах, Месією. У вертепах часто є теж і молодий пастушок, який дивиться із здивуванням на подію, що розгортається у вифлеємській печері. Цей пастушок виявляє радість, яка походить від здивування та прийняття з дитячою душею таємниці Ісуса. Однією із рис святості є, власне, вміння дивуватись, зачаровуватись Божими дарами, Його «сюрпризами», зокрема, тим найбільшим дарунком і сюрпризом, Яким є Ісус.

Праця освячена Ісусом Христом

У дещо більших вертепах-шопках, з багатьма персонажами, можна побачити осіб, які займаються своєю працею: коваль, пекар, швець, продавець та інші. І всі вони щасливі, бо «заражені» радістю, в якій беруть участь, тобто, у події народження Ісуса Христа. В такий спосіб їхня праця освячена присутністю Ісуса, Його приходом до нас.

Це заохочує нас призадуматись над нашою працею. Без сумніву, праця – це, перш усього, труд; проте, якщо кожен замислиться над святістю Ісуса, то побачить, що вистарчає малого промінчика – усмішки, уваги, доброго слова, ввічливості – і ввесь простір праці перетворюється та стає місцем, де вже більше немає тієї важкої атмосфери замкненості, пересудів, а де приємно працювати.

Приклад працівників Ватикану

Далі Святіший Отець наголосив, що він святкує вже шосте Різдво як Глава Католицької Церкви, тому може засвідчити, що у Ватикані працюють чимало святих чоловіків та жінок. Зазвичай це особи, яких не дуже видно: вони скромні, покірні, але роблять багато добра у своїй праці та в стосунках з іншими. І вони є радісними особами. Мова не йде про те, що вони постійно сміються, але тому, що мають в своєму нутрі великий спокій, який передають іншим. А джерелом цього спокою є Ісус, Емануїл, З-нами-Бог. Він є джерелом нашої радості, як особистої і родинної, так і радості у праці.

Побажання бути святими

   На закінчення Вселенський Архиєрей побажав усім бути святими, щоб бути щасливими. Але не святими з образочка, але святими у нашому тілі, тобто з нашим характером, з нашими вадами, з нашими гріхами, однак, готовими «заразитись» присутністю Ісуса Христа, готовими Його прийняти.

«Дорогі брати та сестри, не біймося святості. Вона є дорогою радості. Всім бажаю щасливого Різдва!», – мовив Папа Франциск.  

21 грудня 2018, 13:59