Шукати

«Ave Maria»: Папа про ставлення Церкви до об’явлень

Розсудливе ставлення Церкви до різних об’явлень, значення пісні «Величай, душе моя, Господа» та набожність мусульман до Марії були серед тем, які обговорював Папа Франциск у дев’ятому випуску передачі «Ave Maria» на телеканалі TV2000.

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ – Ватикан

«Існують перебільшення, коли йдеться про об’явлення, натомість, Церква завжди проявляє велику розсудливість», – зауважив Папа Франциск, спілкуючись зі священиком Марком Поццою в дев’ятому випуску передачі «Ave Maria», присвяченої молитві до Діви Марії, що виходить на телеканалі італійського єпископату «TV2000» та приготована у співпраці з Дикастерією в справах комунікації.

Відповідаючи на запитання ведучого, Святіший Отець пояснив, що «віра вкорінена у Євангелії, в одкровенні та в традиції». Проблема з різними об’явленнями постає тоді, коли «з’являються візіонери чи люди, які переказують об’явлення, стверджуючи: Марія є ось такою». «Марія вказує на Ісуса, – наголосив він, – і якщо зупиняєшся на тому, щоб дивитися на палець Марії, а не на Ісуса, то не дієш згідно із серцем Марії. Це означає, що в цьому об’явленні щось не так».

Марія вчить прославляти Бога

Цей випуск передачі був присвячений подячній пісні Марії «Величай, душе моя, Господа». Коментуючи її, Папа підкреслив, що «Марія прославляє Господа, а ми, християни, часто забуваємо про молитву прослави й адорації». «Марія, – сказав він, – адорувала та прославляла Бога. “Величай, душе моя” – це саме це: прослава, молитися, прославляючи Бога».

Мусульмани та Марія

Ще однією темою цієї передачі стала набожність до Марії з боку мусульман. Святіший Отець навів історію від одного єпископа з африканської країни, де існують добрі стосунки між християнами та мусульманами, який розповідав, що під час Ювілею Милосердя перед катедральним собором постійно стояла черга, щоби пройти через Святі Двері. Дехто відразу приступав до сповіді, інші клякали молитися, а більшість відразу прямувала до вівтаря Богородиці, й це були мусульмани. На запитання, чому приходять сюди, вони відповідали: «Ювілей призначений також і для нас». «Вони приходили до Неї, бо Марія є близькою мусульманському людові», – сказав Папа.

12 грудня 2018, 14:44