Шукати

2018-11-14-udienza-generale-1542185297011.JPG

Папа: Плітки вбивають. Християни свідчать Бога правдою і любов’ю

Що таке істина і як християни повинні її свідчити? Роздумам над цим була присвячена чергова катехиза Святішого Отця із циклу про Божі заповіді

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ – Ватикан

Не свідчити фальшиво означає жити як Божі діти, кожним своїм вчинком показуючи, що Бог є Отцем, гідним довіри. Такою думкою Папа Франциск завершив свою катехизу, виголошену під час загальної аудієнції у середу, 14 листопада 2018 р., яка була присвячена восьмій Божій заповіді, що звучить: «Не свідчи неправдиво проти свого ближнього».

Загроза несправжньої комунікації

Як зауважив Святіший Отець, цитуючи Катехизм Католицької Церкви, ця заповідь «забороняє фальсифікувати істину в стосунках з іншими». Жити неавтентичним спілкуванням – це серйозна загроза, яка «заважає стосункам, а, отже, ставить перешкоди для любові».

«Так, де є брехня, там нема любові, не може бути любові, – пояснив він. – І коли говоримо про комунікацію між людьми, то маємо на увазі не лише слова, але й жести, поведінку, а навіть мовчання та відсутність. Людина промовляє всім тим, ким вона є і що робить. Всі ми постійно перебуваємо в процесі комунікації. Всі живемо спілкуючись та постійно можемо похитнутися між істиною та неправдою».

Що означає говорити правду?

Але що означає казати правду? Бути щирими або точними? «У дійсності, – сказав Папа, – цього не вистачає, бо можна бути щирим, помиляючись, або бути точними в деталях, але не збагнути цілісність». Іноді виправдовуємося, мовляв, сказали те, що почули або: «Я лише сказав правду», – виявивши якісь особисті або конфіденційні факти.

«Скільки ж балачок руйнують спільність через недоречність або відсутність делікатності! Більше того, плітки вбивають, про що говорить апостол Яків у своєму Посланні. Пліткар чи пліткарка – це люди, які вбивають, бо язиком убивається, як ножем. Тому вважайте! Пліткар – це терорист, бо своїм язиком підкладає бомбу та відходить», – сказав Наступник святого Петра.

Що таке істина?

«Отож, що таке істина. Це запитання, яке Пилат поставив саме тоді, коли Ісус перед ним здійснював восьму заповідь. У дійсності, слова: “Не свідчи фальшиво проти свого ближнього” належать до мови судочинства. Вершиною ж Євангелій є розповідь про страсті, смерть і воскресіння Ісуса, а це є розповіддю про процес, виконання вироку та нечувані наслідки», – вів далі Святіший Отець.

Допитуваний Пилатом, Ісус каже: «Я на те народився і прийшов у світ: щоби свідчити істину». Це свідчення Ісус дає Своїми страстями та смертю. І коли сотник побачив, як Ісус віддав духа, промовив: «Цей чоловік дійсно був Сином Божим». Цим вмиранням Ісус виявив «милосердну та вірну» любов Отця.

Чи я є свідком істини?

«Своє цілковите здійснення істина знаходить в особі Ісуса, в Його способі життя та вмирання, що є плодом Його взаємин з Отцем. Воскреснувши, Він дарує також і нам це життя Божих дітей, посилаючи Святого Духа, Який є духом істини, Який підтверджує в наших серцях, що Бог – це наш Отець», – сказав Папа, додаючи, що людина «кожним своїм вчинком» підтверджує або спростовує цю істину, починаючи від «малих щоденних ситуацій, до найважливіших рішень».

«Запитаймо себе: яку істину підтверджують вчинки нас, християн, наші слова та наші рішення? Кожен може запитати себе: чи я є свідком істини, чи може більше або менше брехуном, перебраним за правдивого? Кожен нехай запитає себе. Християни – це не виняткові люди. Ми, натомість, є дітьми Небесного Отця, Який є добрим і не розчаровує, вкладає у наше серце любов до ближніх. Ця істина не так вимовляється промовами, як способом життя», – мовив Святіший Отець, наголошуючи на тому, що «правдиву» людину видно навіть і тоді, коли вона не відчиняє своїх уст, бо вона не лише говорить правду, але й діє по-правдивому.

Істина – це чудесне об’явлення Бога

Підсумовуючи, Глава Католицької Церкви зазначив, що істиною є «чудесне об’явлення Бога, його Отчого обличчя», нею є «Його безмежна любов». Ця істина «відповідає людському розумові», але й нескінченно його перевищує, бо є «даром, що зійшов з неба та втілився в Христі розп’ятому та воскреслому». Видимою її роблять ті, які належать до Христа та свідчать Його ж риси. Тому, «не свідчити фальшиво» означає «жити як діти Бога, Який ніколи не відмовляється від Своїх слів і не говорить неправди», жити так, аби кожним своїм вчинком «виявляти велику істину: Бог є Отцем, Йому можна довіритися».

14 листопада 2018, 11:27