Шукати

Папа Франциск і о. Марко Поцца під час зйомок Папа Франциск і о. Марко Поцца під час зйомок 

«Ave Maria»: Папа Франциск на телебаченні про найвідомішу молитву

Таємниця Пречистої Діви Марії, материнство, найвідоміша молитва у світі. Думками про це ділиться Папа Франциск у новому циклі передач телеканалу «Tv 2000».

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ - Ватикан

«Марія – дівчина сьогодення, яку всі можуть наслідувати», – сказав Папа Франциск у першому випуску передачі «Ave Maria», яка від 16 жовтня 2018 р., щовівторка ввечері виходить на телеканалі Італійської Єпископської Конференції «Tv2000» та є плодом співпраці з Дикастерією з питань комунікації.

Після минулорічного успіху передачі «Отче наш», кожен випуск якої, присвячений одному з прохань Господньої молитви, розпочинався інтерв’ю її ведучого о. Марко Поцци, богослова та в’язничного капелана, з Папою Франциском, цієї осені вийшла на екран передача, під час якої Святіший Отець, а також запрошені гості, діляться роздумами про різні аспекти молитви «Радуйся, Маріє…». Всього заплановано 11 передач, а діалоги о. Марко з Папою побачили світ у вигляді книжки.

«Повна благодаті»

Тема першої передачі була: «Радуйся, Маріє, повна благодаті». «Щоб зрозуміти Марію, – зауважив тоді Святіший Отець, – необхідно повернутися назад, стати дитиною, повернути притаманну дітям здатність дивуватися, й промовляти “Радуйся, Маріє…” як дитина, із серцем дитини, зі здивуванням, яке ми в цій культурі достатньо втратили».

Папа підкреслив, що в момент Благовіщення Марія була звичайною дівчиною, вихованою згідно з тогочасними звичаями та готовою одружитися, створити сім’ю.

Не бійся!

Наступна передача, що вийшла в ефір 23 жовтня, була присвячена темі страху перед обличчям важливих життєвих рішень. Роздумуючи про момент покликання Марії, Святіший Отець звернув увагу на те, що в цю хвилину вона була сама та спочатку злякалася: «Вона не зрозуміла добре, про що йдеться. Ніколи не думала про щось такого: покликання. Але коли отримала пояснення, вирушила далі: сама, але з Господом».

Папа підкреслив, що «стійке рішення» приймається після нарад, консультацій, але в той момент, коли необхідно зробити цей крок, кожен залишається сам із Господом. Боязнь є зрозумілою, але існують два види страху: відкритий і замкнений. «Замкнений страх, – пояснив він, – це той, який поневолює тебе, робить дитиною страху, й такий страх непотрібний, він не дає зростати. Відкритий страх – це свята богобоязливість. З побоюванням, з богобоязливістю, але прямую вперед».

Благословенна між жінками

Чому Марія є благословенною між жінками. Про це Святіший Отець роздумував у наступному випуску передачі. Вона була такою, бо «народилася без провини і без гріха, була обраною, щоб стати Христовою матір’ю». Саме через це сатана Її люто ненавидить, бо «Вона принесла Бога між людей».

Під час цієї передачі Папа розповів, що пізнав Марію завдяки деяким жінкам зі своєї родини. «Це були моя мама, бабуся, але одна жінка відіграла особливу роль: черниця, що готувала мене до першого Причастя», – сказав він, наголошуючи, що нормальність полягає в тому, «щоб жити серед люду та як люд». Ненормальним, натомість, є «жити без коріння», з чого народжується гріх, «який дуже подобається сатані» – елітаризм.

«Коли говорю про еліти, то не кажу про соціальний клас, але про наставлення душі», – уточнив Святіший Отець, пояснюючи, що можна належати до «Церкви як еліти», або, як навчає Другий Ватиканський Собор, до святого Божого люду. «Церква є народом, але народом, вірним Богові», – додав він.

Благословення дітьми

У четвертій передачі, яка вийде на екрани 6 листопада, Папа говорить про благословення, яким є діти. «Дитина – це завжди благословення», – говорить він, додаючи, що вона також може бути «хрестом для мами». Святіший Отець також зазначив, що «без ніжності неможливо збагнути маму», й мама – це єдина особа, яка може зрозуміти дитину, «бо знає її нагою від нутра свого лона».

Папа підкреслює, що «Марія не була всемогутньою, але звичайною жінкою, повною благодаті, але нормальною». Силою цієї благодаті є «Святий Дух, Який супроводив Марю протягом всього життя». Святіший Отець також наголошує на тому, що всі ми «маємо борг життя перед жінкою» і коли проказуємо “Радуйся, Маріє”, ми «єднаємося з Богородицею, але також з нашими мамами».

анонс 4 випуску
06 листопада 2018, 16:29