Папа про Біблію: жодна інша книга так не перемінює життя

Боже Слово дає життя, проникає в глибину душі, лікуючи її, і творить в нас істину, проганяючи неправду. Про це говорив Папа Франциск, звертаючись до представників Американського Біблійного товариства.

Світлана Духович – Ватикан

В середу, 31 жовтня 2018 р., вранці, Папа Франциск перед загальною аудієнцією зустрівся з делегацією Американського Біблійного товариства, що прибула до Риму на щорічні реколекції, темою яких є могутність Божого слова. Американське Біблійне товариство є неприбутковою організацією, що була заснована у Нью-Йорку (США) 1816 року. Його мета – публікувати, перекладати і розповсюджувати Біблію в усьому світі.

Звертаючись до членів делегації, Святіший Отець закликав їх докладати дедалі більших зусиль у виконання місії товариства, яка полягає в тому, щоб «через Боже слово перемінювати життя людей». Він підкреслив, що Боже слово насправді має силу перетворювати людське життя, бо Воно «живе та діяльне, і гостріше від усякого двосічного меча, […] і розрізняє чуття та думки серця» (Єв. 4, 12). Саме цей уривок Послання до Євреїв став основою роздумів Папи.

Боже Слово живе та діяльне

За словами Наступника св. Петра, вже на самому початку створення «Бог сказав…і так сталося» (Бут. 1, 6-7). У повноті часів Христос дав нам Свої слова, що «є духом і життям», (Ів 6, 63). Своїм словом Він повернув життя згаслим серцям, таким як у митарів Закхея і Матея, промовивши до останнього: «Іди за мною».

«Молячись протягом наступних днів із Святим Письмом, – зазначив Папа, звертаючись до присутніх, – ви знову зможете досвідчити дієвість цього слова: воно не залишається порожнім, а втілює мету, задля якої Бог його нам дарував (пор. Іс 55, 10-11)». Він закликав завжди пам’ятати про унікальність Біблії, «як слова, що просочене Святим Духом, подателем життя, передає нам Христа, що є життям (пор. Ів 14, 6) і, таким чином, вчиняє плідним наше життя. Жодна інша книга не має такої сили».

Гостріше від двосічного меча

Папа Франциск наголосив, що Боже Слово є «медом, що дає солодке утішенння Господа, однак воно є також мечем, що вселяє в серці здоровий неспокій» (пор. Одк 10, 10). Він пояснив, що Слово проникає в глибину і виносить на світло затемнені закутки душі, очищаючи їх. «Подвійне лезо цього меча, – додав Папа, – спершу може спричинити біль, але, в дійсності, воно цілюще, бо відтинає все, що нас віддаляє від Бога і любові». 

Розрізняє чуття і думки

Боже Слово розрізняє також чуття і думки. «Слово життя є також словом істини (пор. Ів 14, 6), – наголосив Святіший Отець, – і Його слово творить істину в нас, розвіюючи обман і дволичність». Він пояснив, що Святе Письмо постійно спонукає нас переорієнтовувати свій шлях на Бога і, таким чином, ставати, в свою чергу, «відкритими книжками», живою прозорістю Слова, що спасає, свідками Христа і благовісниками Його новизни. «Бо Боже Слово, – додав Папа, – завжди приносить новизну, воно невловиме й не піддається нашим прогнозам і часто ламає наші схеми».

На завершення Святіший Отець побажав представникам Американського Біблійного товариства, аби по завершенні реколекцій вони змогли відновити свою посвяту біблійному служінню задля добра багатьох людей.

31 жовтня 2018, 13:36