Шукати

viaggio-apostolico-in-lituania-lettonia-eston-1537624076610.JPG

Папа у Литві: Марія – Мати діалогу, терпеливості, близькості та прийняття

Перед молитвою на вервиці у санктуарії «Матері Милосердя» у Вільнюсі Папа Франциск звернув увагу на те, що Пресвята Богородиця завжди готова прийти до нас із поміччю. Вона спонукає всіх своїх дітей до милосердної любові щодо потребуючих та до побудови мостів діалогу, порозуміння, близькості та прийняття.

о. д-р Теодосій Р. Грень, ЧСВВ – Ватикан

Друга половина першого дня ХХV Апостольської подорожі Папи Франциска (22 вересня 2018 р.) розпочалася з відвідин Марійського санктуарію «Матері Милосердя», де Святіший Отець разом з вірними помолився перед чудотворною іконою, відомою як «Остробрамська Богородиця». По дорозі до каплиці його вітали діти-сироти та їхні прийомні родини, а також група хворих.

«Дорогі брати та сестри, ми є перед “Брамою Ранньої Зірниці”, перед тим, що залишилось від мурів цього міста, які служили для оборони перед усякими небезпеками та викликами, і які в 1799 році були вщент знищені військом нападника, залишивши лише цю браму. Вже тоді на ній була вміщена ікона “Непорочної Діви Милосердя”, Пресвятої Богородиці, Яка завжди готова нам допомогти, прийти до нас із поміччю», – цими словами Глава Католицької Церкви розпочав своє слово після приватної молитви перед іконою.

Матір усіх людей

За словами Вселенського Архиєрея, вже від тих часів Пресвята Богородиця бажала нас навчити, що можна оборонятись, не нападаючи; що можна бути уважними, без тієї нездорової необхідності нікому не довіряти. Вона, вся позолочена – це Матір усіх; у кожному, хто сюди приходить, Вона бачить те, що часто навіть ми самі не можемо у нас зауважити – обличчя Її Сина Ісуса, вписане у нашому серці.

У ближньому зустрічаємо Бога

Від того моменту, як образ Господа Ісуса є вписаний у нашому серці немов печать, кожен чоловік і кожна жінка дають нам можливість зустрітися з Богом. За словами Папи, коли ми замикаємося у собі самих зі страху перед іншими, коли будуємо мури та барикади, то в кінцевому результаті позбавляємо себе Доброї Новини Ісуса Христа, Який провадить історію та життя інших людей. Ми звели дуже багато фортець у нашому минулому, але сьогодні потрібно вдивлятись один одному в обличчя та визнавати себе братами і сестрами, прямувати разом, в радості та мирі відкриваючи цінність братерства.

Святіший Отець підкреслив, що кожного дня до цього місця прибувають багато паломників з різних країн світу та різних конфесій, щоб вшанувати Пресвяту Богородицю, Яка тут зображена. У наш час це легше зробити з огляду на сполучення та свободу пересування між нашими країнами. Як би гарно було, коли б до цієї легкості пересування додалась також легкість створення місць зустрічі та солідарності між усіма, щоб уможливити обмін дарами, які ми отримали як дар, та вийти поза себе самих, даючи себе іншим і приймаючи, в свою чергу, присутність та відмінність інших як дар і багатство у нашому житті.

Іноді, здається, що відкритись на іншого ставить нас на шлях суперництва з іншими, де «людина для людини є вовком» і де є місце тільки для конфлікту, який нас розділяє, для непорозумінь, для ненависті та ворожнечі, які ведуть нас в нікуди.

Богородиця прагне нас об’єднати

Мати Милосердя, як добра Матір, прагне об’єднати родину та говорить нам на вухо: «Пошукай свого брата». Таким чином, Вона відчиняє нам нову «Браму Ранньої Зірниці», провадить нас до порогу, немов до брами євангельського багача, перед якою лежав бідний Лазар. Сьогодні там чекають на нас діти та сім’ї, вкриті ранами, і не ранами Лазаря, але самого Ісуса; ці рани є реальними і конкретними, які закликають нас до того, щоб ми принесли їм зцілююче світло милосердної любові. Адже милосердна любов є ключем, який відчиняє двері Неба.

Марія – Мати діалогу, близькості та прийняття

На закінчення Папа Франциск побажав, щоб переступаючи цей поріг, ми змогли відчути силу, яка очищає нас світ, наші стосунки з іншими людьми та щоб Богородиця допомогла нам дивитись на обмеження та недоліки наших братів і сестер з милосердям та покорою, не вважаючи себе вищими від них. А, молячись та роздумуючи над таїнствами вервиці, просити у Пречистої Діви Марії бути спільнотою, яка звіщає Ісуса Христа, нашу Надію, щоб, таким чином, ми могли побудувати Країну, здатну приймати усіх, прийняти від Пресвятої Богородиці дари діалогу, терпеливості, близькості та прийняття, що любить, прощає та не осуджує; Країни, яка обирає будувати мости, а не мури, яка надає перевагу милосердю, а не осудженню.

Подарунок і благословення

Далі відбулося проказуванням частини Вервиці з роздумуванням над «Славними таємницями». Молитву провадили діти, молодь та хворі. Святіший Отець подарував для святині золоту вервицю. Поблагословивши паломників, він від’їхав на Катедральну площу, де його очікувала молодь.

22 вересня 2018, 16:00