Папа промовляє з вікна Апостольського палацу Папа промовляє з вікна Апостольського палацу 

Папа: «Ні» формалізмові та легалізмові в стосунках з Богом

Перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у першу неділю вересня Папа заохотив вірних замислитися над тим, як ми слухаємо та виконуємо Боже слово. Окреме побажання він зарезервував для молоді, заохочуючи за заступництвом нової блаженної не боятися прямувати проти течії.

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ – Ватикан

Зберігати себе чистим від скверни цього світу, до чого закликає святий Яків, не означає закриватися від дійсності, але дбати про те, щоби наш спосіб мислити і діяти не був позначений марнославством, захланністю та гордістю. Такими думками Папа Франциск поділився з вірними перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю, 2 вересня 2018 року.

Автентична слухняність Божому слову

Розпочавши із розповіді святого Марка про діалог Ісуса з книжниками і фарисеями, що стосувався приписів обрядової чистоти, Святіший Отець зазначив, що Ісус заторкує «важливу тему для віруючих: автентичність нашої слухняності Божому слову, всупереч будь-якому забрудненню світськістю та легалістському формалізмові».

Біблійна розповідь розпочинається з того, як фарисеї та книжники обвинувачують Ісусових учнів в тому, що вони не дотримуються ритуальних приписів. Вони, за словами Папи, намагаються підважити «вірогідність й авторитет Ісуса як Учителя». Він, натомість, відповів: «Добре Ісая пророкував про вас, лицемірів, як написано: “Цей народ устами шанує Мене, серце ж їхнє далеко від Мене. Та даремно поклоняються Мені, навчаючи людських заповідей”».

Істинність стосунків з Богом

«Ісус, у дійсності, бажає звернути книжникам і фарисеям увагу на помилку, в яку вони впали. Нею є перекручувати Божу волю, затемнюючи Його заповіді дотриманням людського передання. Реакція Ісуса є суворою, оскільки ставка є великою: йдеться про істинність стосунків між людиною та Богом, про автентичність релігійного життя», – сказав Святіший Отець, додаючи:

«Також і сьогодні Господь заохочує нас втікати від цієї небезпеки надавати більшої ваги формі, ніж суті. Він закликає нас знову і знову розпізнавати те, що дійсно є суттю досвіду віри, тобто, любов до Бога і до ближнього, очищаючи її від лицемірства легалізму та обрядовості».

Два аспекти справжньої релігійності

Далі Глава Католицької Церкви додав, що це євангельське послання посилюється словами святого апостола Якова, який у своєму посланні пропонує нам підсумок того, якою повинна бути справжня релігійність: «Відвідувати сиріт і вдів у їхньому горі, зберігати себе чистим від скверни цього світу».

«Відвідувати сиріт і вдів», пояснив він, означає «практикувати милосердну любов до ближнього, починаючи від найбільш потребуючих», натомість «зберігати себе чистим від скверни цього світу» не означає «ізолюватися та закриватися від дійсності», бо й тут йдеться «про внутрішнє, а не зовнішнє наставлення», але означає пильнувати, аби «наш спосіб думання та діяння не був забруднений світською ментальністю, тобто, марнославством, жадібністю, гордістю».

Як ми слухаємо Боже слово?

У цьому контексті Святіший Отець заохотив слухачів зробити іспит сумління щодо того, «як ми приймаємо Боже Слово». Наприклад, якщо в неділю під час Служби Божої «слухаємо його розсіяно і поверхнево», воно нам не дуже допоможе. Слід, натомість, приймати його «з відкритим умом та серцем», немов у добрий ґрунт, щоби воно «приносило плід у конкретному житті».

«Таким чином саме ж слово очищає наше серце та наші вчинки, а наші стосунки з Богом і ближніми позбавляються лицемірства», – сказав Папа, побажавши: «Нехай же приклад і заступництво Пречистої Діви Марії допоможуть нам завжди шанувати Господа серцем, свідчати нашу любов до Нього у конкретних рішеннях на користь ближніх».

Побажання для молоді

Після проказування молитви «Ангел Господній» Папа нагадав, що напередодні в Словаччині відбулася беатифікація дівиці й мучениці Анни Колесарової, що була вбита «чинивши опір тому, який хотів вчинити насильство над її гідністю та невинністю». «Нехай же ця відважна дівчина допомагає християнській молоді залишатися стійкими у вірності Євангелію також і тоді, коли це вимагає прямувати проти течії та платити особисту ціну», – побажав він, закликавши привітати нову блаженну оплесками.

02 вересня 2018, 12:12