Шукати

_SFO8431.JPG

Папа: Кожен день життя сімей носить у собі обітницю домашньої П’ятидесятниці

Завжди існуватимуть ті, що чинять опір Добрій Новині, але саме свідчення вірності Божій любові спасає світ від гріха, егоїзму, жадібності й байдужості. На цьому наголосив Папа, проповідуючи під час Святої Меси з нагоди завершення ІХ Всесвітньої зустрічі сімей. Перед її початком він попросив пробачення у жертв зловживань

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ - Ватикан

Боже слово не завжди легко прийняти, але саме за таких обставин Ісус запитує нас: «Чи й ви хочете відійти?». Адже завдання свідчити Євангеліє не є простим. На це звернув увагу Папа Франциск у проповіді, виголошеній під час Святої Меси з нагоди завершення ІХ Всесвітньої зустрічі сімей, коментуючи євангельську розповідь про те, як Ісусові слухачі назвали Його слова «жорстокими», а чимало з них відійшло й більше не ходили за Ним.

Заключне богослужіння зустрічі сімей відбулося у «Phoenix Park» в Дубліні, що є одним з найбільших міських парків Європи. На місці, де 39 років тому служив Святу Месу святий Іван Павло ІІ, в неділю, 26 серпня 2018 р., зібралися кількасот тисяч ірландців та паломників, які прибули на зустріч родин із понад ста країн світу.

Прохання про прощення

Перед початком Святої Меси Глава Католицької Церкви попросив пробачення за зловживання різного характеру з боку людей, які виконували відповідальні служіння в Церкві, за зловживання, що трапилися в закладах, проваджених чернечими інституціями чи іншими членами Церкви. Прощення за зловживання владою та сумлінням, за сексуальні зловживання, за визискування праці неповнолітніх, за те, що дітей відбирали в матерів, за брак співчуття у Церкві та відсутність належної реакції з боку ієрархії.

«Нехай же Господь збереже та збільшить це почуття сорому та розкаяння й дасть нам сили анґажуватися в те, щоб ці речі більше ніколи не повторювалися і щоб звершилася справедливість», – мовив він.

Джерело отриманих благодатей

«На завершення цієї Всесвітньої зустрічі сімей ми зібралися як родина навколо Господньої трапези. Дякуємо Господеві за численні благословення, отримані в наших родинах», – сказав проповідник, зауважуючи, що в ці «цінні хвилини сопричастя одні з одними та з Господом» варто замислитися над «джерелом усіх тих добродійств, які ми отримали».

За його словами, Ісус виявляє походження цих благословень у згаданому євангельському уривкові, кажучи: «Хто їсть Моє тіло і п’є Мою кров, той має вічне життя, і Я його воскрешу останнього дня». Чимало слухачів були вражені, розгублені, а навіть і обурені, сперечаючись, чи можна приймати ці Його «жорстокі слова». На що Христос відповів: «Слова, які Я вам сказав, це Дух, і це життя».

Домашня П’ятидесятниця

Папа підкреслив, що ці слова, разом з обіцянкою дару Святого Духа, переповнюють нас життям, коли приймаємо їх з вірою, бо вони вказують на «остаточне джерело всього добра», яким є Божий Дух. «Кожен новий день життя наших родин, кожне нове покоління, носить у собі обітницю нової П’ятидесятниці, домашньої П’ятидесятниці, нового влиття Святого Духа Утішителя, Якого Ісус посилає нам, як нашого Заступника, Розрадника й Того, хто дійсно дає життя», – сказав проповідник, наголошуючи:

«Як же ж світ потребує цього підбадьорення, що є Божим даром і обітницею! Нехай же одним з плодів цього вшанування родинного життя стане те, що ви повернувшись до своїх домівок, зможете там стати джерелом заохочення для інших, ділячись з ними Ісусовими “словами вічного життя”. Ваші сім’ї, в дійсності, є як упривілейованим місцем, так і важливим засобом для поширення цих слів, як “доброї новини” для кожного».

Подружжя також може звучати, як «жорстоке слово»

Далі Папа перейшов до другого читання, в якому святий Павло називає подружжя участю «в таїнстві вічної вірності Христа Своїй нареченій Церкві». Це повчання, хоч і прекрасне, може декому здаватися «жорстоким словом», адже жити любов’ю як Христос означає «наслідувати Його самопожертву, вмирати для себе самих, щоб відродитися до більшої та міцнішої любові». Тієї, «яка єдина» може спасти світ від гріха, егоїзму, жадібності й байдужості. Таку любов ми пізнали в Христі, й вона «втілилася в нашому світі через сім’ю».

Джерела європейської культури

«Завдання давати свідчення цій Добрій Новині не є легким. Однак, виклики, які сьогодні стоять перед християнами, є, по-своєму, не менш важкими, як ті, що їх мусіли долати перші ірландські місіонери», – вів далі Святіший Отець, вказуючи на приклад святого Колумбана, який з малою групкою співтоваришів «приніс світло Євангелія на європейські землі в епоху пітьми й морального занепаду».

Їхній успіх, за словами Папи, не ґрунтувався «на тактичних методах і стратегічних планах», але на покірному слуханні натхнень Святого Духа. Їхнє щоденне свідчення вірності Христові «здобувало серця, які палко прагнули слова благодаті» та причинилося до «народження європейської культури», залишаючись «постійним джерелом духовного та місійного оновлення».

«Чи й ви хочете відійти?».

Проповідник підкреслив, що завжди існуватимуть люди, які «чинитимуть опір Добрій Новині», які «ремствуватимуть» проти її «жорстокої мови». Але не слід піддаватися впливові та знеохоченню. Зрештою, слід смиренно визнати, що також і нам повчання Ісуса можуть здаватися «твердими». «Наскільки завжди важко є прощати тим, хто нас ранить! Яким викликом завжди залишається прийняти мігранта чи чужинця! Як болюче переносити розчарування, відкинення чи зраду! Як незручно захищати права найкрихкіщих, ненароджених чи найстарших, що, як здається, чинять перешкоди нашому розумінню свободи!» – наголосив Папа.

Однак, саме за таких обставин звучить Господнє запитання: «Чи й ви хочете відійти?». Силою Святого Духа, Який нас підбадьорює, можемо відповісти, як і апостоли: «Ти маєш слова вічного життя; і ми повірили й пізнали, що Ти є Святий Божий!».

Кожен посланий на місію

Підсумовуючи, Святіший Отець нагадав, що через Святі Тайни Хрищення та Миропомазання кожен християнин «посланий бути місіонером». Церква покликана «виходити назовні», щоби нести «слова вічного життя» на периферії світу. «Нехай же наше сьогоднішнє святкування зможе утвердити кожного з вас, батьків, дідусів і бабусь, дітей та молодь, чоловіків і жінок, ченців і черниць, затворників і місіонерів, дияконів, священиків і єпископів, у взаємоподілі Євангелієм родини як радості для світу!» – побажав Папа, додавши: «Готуючись повернутися кожен на свою дорогу, оновімо нашу вірність Господеві та покликанню, до якого Він покликав кожного з нас».

26 серпня 2018, 17:06