Viaggio Apostolico in Corea 2014 Incontro Giovani Santuario di Soalmoe 15-08-2014 (8).jpg

Чотири роки тому Папа Франциск вирушив на зустріч з молоддю Азії

Чотири роки тому, 13 серпня 2014 року, Папа Франциск вирушав у Апостольську подорож до Південної Кореї, щоб взяти учать у проведенні шостого Дня Азійської Молоді у Теджоні

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ - Ватикан

«Молоде Азії, підведись! Слава мучеників сяє на вас» – такою була тема шостого Дня Азійської Молоді, який від 13 до 17 серпня 2014 року, відбувався в Південній Кореї, вперше за участі Глави Католицької Церкви. Саме ця подія, що зібрала молодь з 24 країн найбільшого континенту, була головною причиною візиту Папи Франциска до цієї країни, що розпочався чотири роки тому. Протягом цієї подорожі він двічі зустрічався з учасниками молодіжного форуму: в урочистість Внебовзяття Пречистої Діви Марії він спілкувався з юнаками і дівчатами в санктуарії Салмое в Теджоні, а через два дні – відслужив заключну Святу Месу.

Церква – паросток єдності людського роду

«Як Господь вчинив, що Його слава засіяла в героїчному свідченні мучеників, так само Він прагне, щоб Його слава засяяла у вашому житті, а через вас Він бажає просвітити життя цього великого континенту», – сказав Папа, промовляючи до азійської молоді в санктуарії на честь корейських мучеників, зауваживши, що це велике зібрання дає змогу «розпізнати дещо з того, чим покликана бути Церква у вічному Божому задумі».

«Спільно з молоддю з кожного місця, – пояснив він, – ви бажаєте заанґажуватися у будування світу, в якому всі житимуть разом у мирі та дружбі, долаючи бар’єри і розколи, відкидаючи насильство й пересуди. Саме цього Бог очікує від вас. Церква є паростком єдності всього людського роду. У Христі всі країни й народи покликані до єдності, яка не руйнує відмінності, яка визнає, примирює та збагачує їх».

Єдність між двома Кореями

Зворушений почутими свідченням Святіший Отець відклав приготований текст, зазначивши, що «до молоді слід говорити спонтанно, від щирого серця». Відповідаючи на запитання, які прозвучали під час свідчень представників молоді, він торкнувся питання трагічного досвіду поділу корейського народу. Наступник святого Петра наголосив, що «не існує двох Корей», існує одна, але розділена. І це стає причиною болю, коли одна сім’я є поділеною.

«Господи, ми – одна родина, допоможи нам тривати в єдності. Щоб не було ні переможців, ні переможених, але – одна родина», – саме таку молитву запропонував Папа, наголосивши на необхідності молитися за єдність.

Брати активну участь в житті суспільства

Через діяння Святого Духа, отриманого у Хрищенні, в єдності зі своїми пастирями, ви можете розпізнати багато позитивних цінностей різноманітних культур Азії, розрізняючи також і те, що не є сумісним з християнською вірою. На це Глава Католицької Церкви звернув увагу під час проповіді, виголошеної на Святій Месі з нагоди закриття шостого Дня Азійської Молоді, що відбулася на площі фортеці Хемі на західному побережжі дієцезії, в якій численні корейські мученики засвідчили кров’ю свою вірність Христові.

«Кожен з вас, – сказав Папа, звертаючись до юнаків і дівчат, – займає певне місце у власному контексті, в якому ви покликані замислюватися над Божою любов’ю. Азійський континент, пронизаний багатими філософськими й релігійними традиціями, залишається великим фронтом для вашого свідчення Христа – дороги, істини й життя. Як молоді люди, які не лише живуть у Азії, але є синами і доньками цього великого континенту, ви маєте право й завдання брати повноправну участь в житті своїх суспільств. Не бійтеся вносити мудрість віри в кожне середовище суспільного життя», – закликав він.

Не лише майбутнє, але й теперішнє

Святіший Отець також звернув увагу на ще одну дуже важливу річ. «Як християнська молодь, будучи робітниками, або студентами, чи вже розпочавши професійну діяльність, відповівши на покликання до подружнього, богопосвяченого чи священичого життя, ви є не лише частиною майбутнього Церкви: ви є необхідною та улюбленою частиною теперішнього Церкви!» – мовив він, зазначаючи, що з цього випливає заклик, залишаючись «у єдності між собою» та зі своїми пастирями, дедалі більше наближаючись до Бога, присвятити ці роки «будуванню святішої, місійнішої та смиреннішої Церкви, яка любить Бога й поклоняється Йому, намагаючись служити бідним, самотнім, хворим та відкиненим за борт суспільного життя».

13 серпня 2018, 14:24