2018.07.07 Visita a Bari CPF 2018.07.07 Visita a Bari CPF 

Папа: Близький Схід без християн не буде Близьким Сходом

Розпочинаючи молитву за мир разом з Главами близькосхідних Церков на набережній Барі, Папа Франциск наголосив, що байдужість вбиває, в той час як християни покликані бути світлом світу також і серед пітьми.

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ - Ватикан

Християни є світлом для світу не лише тоді, коли все довкола променіє, але й тоді, коли в темні періоди історії підживлюють ґнотик надії оливою молитви та любові. На цьому наголосив Папа Франциск у вступному слові, відкриваючи молитву за мир на Близькому Сході, яку він ранці, 7 липня 2018 р., очолив на набережній в місті Барі разом з Главами Церков регіону.

Під покровом Богородиці і заступництвом святого Миколая

«Ми прибули паломниками до Барі, вікна, що навстіж відчинене в напрямку близького Сходу, несучи в серцях наші Церкви, народи і багато людей, що живуть в ситуаціях великого страждання. Їм кажемо: Ми близькі з вами», – мовив Глава Католицької Церкви, дякуючи очільникам і представникам Церков регіону за те, що «великодушно та з готовністю» відгукнулися на його запрошення, а також тим, які приймають їх «у цьому місті зустрічі й гостинності».

«В цій нашій спільній мандрівці, – вів далі Папа, – нас підтримує Божа Мати, вшановувана тут з титулом Odegitria – Та, що показує дорогу. Тут спочивають мощі святого Миколая, єпископа Сходу, почитання якого долає моря та переступає через межі між Церквами. Нехай же святий Чудотворець заступається, аби зціляти рани, які чимало носять в собі. Тут споглядаємо горизонт і море та відчуваємо спонуку прожити цей день з думками і серцями, зверненими до Близького Сходу, перехрестя цивілізацій та колиски великих монотеїстичних релігій».

Зберегти унікальне багатство Близького Сходу

Скеровуючи свій погляд до Близького Сходу, Єпископ Риму нагадав, що там Господь прийшов, щоб відвідати нас, немов «Схід з висоти». І звідти на увесь світ поширилося світло віри. Там заструменіли «свіжі джерела духовності та монашества», там зберігаються «унікальні обряди та безцінне багатство сакрального мистецтва та богослов’я». «Ця традиція – це скарб, який всіма нашими силами слід зберегти, бо на Близькому Сході коріння наших душ», – сказав він.

Світло серед пітьми

«Але над цим прекрасним регіоном, особливо протягом останніх років, нависло густе покривало темряви: війна, насильство та знищення, окупація та різні форми фундаменталізму, вимушена міграція та запустіння, й усе це – серед мовчання багатьох чи спільництва численних людей», – зауважив Глава Католицької Церкви, вказуючи також на те, що це спричинило загрозу того, що «присутність наших братів і сестер у вірі буде перекресленою, викривляючи обличчя регіону», бо «Близький Схід без християн перестане бути Близьким Сходом».

У цьому контексті Папа звернув увагу на те, що цей день розпочався запаленням «єдинопломеніючої лампади», символом об’єднаної Церкви, перед мощами святого Миколая. Це вказує на спільне прагнення «запалити полум’я надії». Бо християни, як зауважив він, «є світлом для світу не лише тоді, коли все довкола променіє, але й тоді, коли в темні моменти історії, вони не миряться з пітьмою, яка все повиває, та підживлюють ґнотик надії оливою молитви та любові». Адже «коли руки простягаються до небес в молитві та коли простягається руку ближньому, не шукаючи власного інтересу, палає та наново сяє полум’я Святого Духа, Духа єдності та миру».

Мир нехай буде в тобі!

Єпископ Риму закликав молитися разом, випрошуючи в Господа Бога того миру, «якого могутні цього світу ще досі не зуміли знайти»: «Нехай же від течії Нілу до долини Йордану й далі, понад Оронтом й аж до Тигру та Євфрату, прозвучить могутній голос псалма: “Мир нехай буде в тобі!”. Братам і сестрам, які страждають, та друзям кожного народу й віровизнання, повторімо: Мир нехай буде в тобі! Разом із псалмоспівцем випрошуймо його, особливим чином, для Єрусалиму, святого міста, любленого Богом і пораненого людьми, над яким ще досі плаче Господь: Мир нехай буде в тобі!».

Байдужість вбиває

«Нехай буде мир». За словами Папи, це є воланням «численних Авелів», яке підноситься до Божого трону. І ми не маємо права дозволити собі сказати: «Хіба я сторож для свого брата?».

«Байдужість вбиває, а ми хочемо бути голосом, який протистоїть людиновбивству байдужості. Хочемо дати голос тим, які позбавлені голосу, які можуть лише ковтати сльози, бо Близький Схід сьогодні ридає, страждає та мовчить, бо інші топчуть його в пошуках влади та багатства», – сказав Глава Католицької Церкви, після чого розпочалася Літургія Слова.

07 липня 2018, 09:24