Папа промовляє з вікна Апостольського палацу Папа промовляє з вікна Апостольського палацу 

Папа: Ісус для чуда потребує того небагато, що ми маємо

Прикладові юнака, що наважився віддати трохи, що мав, завдяки чому Ісус зробив чудо, та недопустимості марнування продуктів присвятив своє повчання Святіший Отець, зустрічаючись з вірними в останню неділю липня

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ - Ватикан

Любов Бога до людства, що відчуває голод, ніколи не применшується, але ми покликані її уприсутнювати, наважуючись ділитися тим, що маємо і не допускаючи марнування хліба. На цьому наголосив Папа Франциск, коментуючи перед проказуванням молитви «Ангел Господній» в неділю, 29 липня 2018 р., євангельську розповідь про помноження хлібів.

Сміливий юнак

Бачивши великий натовп, що зібрався біля Тиверіадського озера, йдучи за Ним, Ісус запитав апостола Филипа: «За що купимо хліба, щоб вони поїли?». Тих небагато монет, які мають Ісус та апостоли, не вистачить для того, щоб нагодувати таку кількість людей. І тоді Андрій, інший з-поміж дванадцятьох, приводить до Ісуса хлопчину, що віддає усе, що має: п’ять хлібів і дві риби. Але апостол зауважує, що це ніщо для такого натовпу.

«Цей юнак – молодець, сміливий юнак. Він також бачив натовп, бачив свої п’ять хлібів і сказав: “Я маю ось це, якщо пригодиться, можете брати”. Цей юнак спонукає нас замислитися. Його мужність нагадує, що молодь є саме такою, їй не бракує сміливості. Ми повинні допомогти їм розвивати її», – сказав Святіший Отець, зауваживши, що Ісус наказує розсадити людей, бере ці хліби та риби, складає подяку Отцеві та роздає, й усі наситилися.

Конкретність факту

Папа звернув увагу на те, що ця євангельська розповідь пов’язана із тією з попередньої неділі, де згадувалося про те, як Ісус, «бачивши великий натовп людей, змилосердився над ними». Сьогодні знову бачимо Ісуса, уважного до потреб людей. Мабуть і юнак, пам’ятаючи про це, також відчув співчуття, яке спонукало віддати те, що мав. Ця подія випливає «з конкретного факту»: люди голодні, а тому Ісус залучає Своїх учнів у те, щоб втамувати цей голод.

«Ісус не обмежився для натовпу лише цим, Він дав їм Своє слово, утішення, спасіння і, врешті, життя. Але, без сумніву, зробив також і це: подбав про поживу для їхнього тіла. І ми, Його учні, – сказав Наступник святого Петра, – не можемо вдавати, що нічого не діється. Лише вислуховуючи найпростіші прохання людей та входячи в їхні конкретні життєві ситуації, будемо почуті, коли говоритимемо про вищі цінності».

Бути готовими й дієвими

«Божа любов до людства, голодного хліба, свободи, справедливості, миру та, насамперед, Його Божественної благодаті, ніколи не зменшується. Ісус також і сьогодні втамовує голод, стає живою та втішаючою присутністю, але робить це через нас. А тому Євангеліє запрошує нас бути готовими й дієвими, як цей юнак», – сказав Папа, наголошуючи, що перед обличчям «всіх форм голоду» численних ближніх у кожній частині світу, «ми не можемо залишатися спокійними та байдужими глядачами».

Як наголосив Святіший Отець, звіщення Христа, «хліба вічного життя», вимагає великодушної солідарності з убогими, слабкими, останніми та беззахисними. І ця «діяльність близькості та милосердної любові є найкращою перевіркою якості нашої віри», як на «особистому» рівні, так і спільноти.

Пропозиція іспиту сумління

Далі Наступний святого Петра звернув увагу на те, що після того, як всі наситилися, Ісус наказав зібрати все те, що залишилося, щоб ніщо не було втрачене. В цьому контексті Папа зауважив, що часто думає «про людей, які голодують, і про надлишки їжі, які ми викидаємо».

«Нехай кожен з нас подумає: де опиняється пожива, яка залишилася після обіду чи вечері? Що в мене вдома роблять із залишком обіду. Чи викидається?» – вів далі Святіший Отець, порадивши тим, хто має «таку звичку», поговорити з бабусею чи дідусем, що жили в повоєнному періоді, запитуючи їх, що вони робили із залишками їжі.

«Ніколи не слід викидати їжу, що залишилася. Або переробити, або віддати тому, хто може її з’їсти, хто потребує її. Такою є моя порада та пропозиція для іспиту сумління», – сказав Папа, заохотивши: «Молімося до Пречистої Діви Марії, щоб у світі переважали програми, присвячені розвиткові, продовольству, солідарності, а не ненависті, озброєнню та війні».

29 липня 2018, 12:41