Шукати

Папа Франциск проповідує в Остії Папа Франциск проповідує в Остії 

Папа: Пресвята Євхаристія – це завдаток раю

Відвідуючи за нагоди урочистості Божого Тіла периферію своєї дієцезії – приморське містечко Остію, що потерпає також від негараздів, пов’язаних з діяльністю мафіозних структур, Папа наголосив на тому, що Пресвята Євхаристія є запрошенням розбивати стіни байдужості та відчалити на глибінь.

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ - Ватикан

«Просімо благодаті відчувати голод Бога, ніколи не пересичуючись тим, що Він приготував для нас», – закликав Папа Франциск, проповідуючи під час Святої Меси, яку він у неділю, 3 червня 2018 р., очолив на парафії святої Моніки в Остії з нагоди урочистості Найсвятіших Христових Тіла і Крові. Богослуження завершилося процесійною ходою з Найсвятішими Тайнами до парафії Пресвятої Богородиці ді-Бонарія, де Єпископ Риму уділив всім учасникам Євхаристійне благословення.

процесія з Найсвятішими Тайнами в Остії

Покликані співпрацювати

На початку проповіді Святіший Отець звернув увагу на те, що розповідаючи про Тайну вечерю, святий єванегелист Марко звертає більше уваги на приготування до неї, ніж на саму вечерю, і слово «приготувати» повторюється дуже часто, починаючи від запитання апостолів: «Де Ти хочеш, щоб ми пішли приготувати, аби Ти спожив Пасху?».

«Учні йдуть, щоби готувати, але Господь уже приготував», – зауважив проповідник, додаючи, що щось схожого сталося, коли Ісус після воскресіння явився учням при озері, коли вони рибалили. Він, чекаючи їх на березі, приготував хліб і рибу, але, водночас, просить принести тієї риби, яку вони впіймали за Його вказівками. Знову бачимо, що Ісус приготовляє заздалегідь, але запрошує Своїх до співпраці. А перед Пасхою Він сказав Апостолам: «Іду приготувати вам місце, щоб там де я перебуваю, бути також і ви», – але також постійно наголошує на тому, що ми повинні готуватися, завжди бути готовими.

Ісус готує для нас місце і поживу

«Отож, Ісус приготовляє для нас і просить, щоб також і ми готували. Що саме Він готує для нас? Місце і поживу», – вів далі Папа, зауважуючи, що тим місцем, яке Господь приготував на землі, є Церква, «наш просторий дім», де є місце для всіх, але також Він приготував для нас місце в раю, «щоб разом перебували з Ним назавжди». А крім місця, готує для нас поживу, Хліб, яким є Він Сам. Обидва ці дари, «все, що потребуємо для життя», дані нам в Пресвятій Євхаристії.

«Ісус приготовляє для нас місце на землі, бо Пресвята Євхаристія є пульсуючим серцем Церкви, вона її народжує та відроджує, згуртовує та дає сили. Але Євхаристія приготовляє нам також місце в потойбіччі, у вічності, бо вона є Небесним Хлібом. Вона походить звідтіля, вона є єдиною матерією на цій землі, що по-справжньому пізнала вічність. Це хліб майбутнього, який вже тепер дає нам передсмак прийдешнього, нескінченно більшого від будь-яких найкращих очікувань. Це хліб, який втамовує наші найбільші очікування та живить наші найгарніші мрії. Вона є, одним словом, завдатком вічного життя», – сказав Святіший Отець, додаючи:

«В освяченій гостії, крім місця, Ісус приготовляє нам страву, поживу. В житті ми постійно потребуємо живитися, і не лише поживою, але й проектами й почуттям, прагненнями й сподіваннями. Відчуваємо голод за тим, щоб бути любленими. Але найприємніші компліменти, найгарніші подарунки та найвишуканіші технології не є достатніми, вони ніколи нас не насичують до кінця. Пресвята Євхаристія – це проста пожива, як хліб, але вона єдина насичує, бо не існує більшої любові від цієї».

«Дорогі брати й сестри, обираймо цей хліб життя: поставмо Святу Месу на перше місце, наново відкриваймо у своїх спільнотах адорацію! Просімо благодаті відчувати голод за Богом, ніколи не пересичуючись тим, що Він для нас приготовляє», – закликав проповідник.

Ми також покликані приготовляти

Далі Папа зауважив, що подібно до апостолів, також і ми повинні запитувати Ісуса: «Господи, куди хочеш, щоб ми пішли приготовити?». Куди? Як підкреслив Святіший Отець, «Ісус не віддає перевагу ексклюзивним місцям», але шукає ті місця, яких «не досягнула любов, не торкнулася надія». Він хоче піти до цих «незручних місць» та просить нас провести підготовку.

«Як же багато людей позбавлені гідного місця для життя та поживи, щоб з’їсти! Всі ми знаємо самотніх, страждаючих, потребуючих: все це – покинуті кивоти», – наголосив Наступник святого Петра, додаючи, що ми, отримуючи від Ісуса місце та поживу, перебуваємо тут для того, щоб «приготувати місце і поживу для цих найслабших братів і сестер». Він, що став «хлібом, розламаним за нас», просить, щоб і ми «жили одні для одних», тобто, «євхаристійно».

Входити у наші міста та сміливо відчалити

Як читаємо в Євангелії, учні приготували вечерю, «увійшовши до міста». За словами Святішого Отця, Господь кличе нас готувати Його прихід, «не залишаючись назовні, але входячи в наші міста». Отож, ми повинні запитувати себе: «Господи, які ворота хочеш щоб ми тут відчинили? Які брами ми повинні відкрити навстіж, які форми замкненості подолати?», – зауважив Папа, підкреслюючи:

«Ісус прагне, щоб були повалені стіни байдужості та кругової поруки, щоб були викорчувані кайдани зловживань та самоуправства, щоб були відкритими шляхи справедливості, достоїнства та законності. Розлогий берег цього міста нагадує про красу того, щоб відкриватися та відпливати на глибінь. Але для цього потрібно розв’язати вузли, які тримають нас прикутими до причалів страху й утисків. Пресвята Євхаристія заохочує нас піддатися тому, щоб Ісусова хвиля нас понесла, не залишатися баластом на пляжі в очікуванні на прихід чогось, але відчалювати вільними, сміливими та поєднаними».

Photogallery

Урочистість Божого Тіла в Остії
04 червня 2018, 10:14