Videomessaggio ai giovani argentini Videomessaggio ai giovani argentini 

Папа до аргентинської молоді: Історію будуємо разом як Божий люд

Присутність, сопричастя, місія: на цих трьох словах зосередилося відеозвернення Папи Франциска до аргентинської молоді, яке він записав з нагоди Національної Зустрічі Молоді в Росаріо.

о. Тимотей Коцур, ЧСВВ - Ватикан

Дивитися на когось згори дозволено лише тоді, коли маємо намір схилитися для того, щоб допомогти йому підвестися. На цьому наголосив Папа Франциск у відеопосланні до учасників Національної зустрічі молоді в Аргентині, що відбувається від 25 до 27 травня 2018 р. в Росаріо в центральній частині країни.

«Коли я думав про вас і про те, чим можу поділитися з вами з нагоди цієї зустрічі, мені спали на думку три слова: присутність, сопричастя та місія», – сказав Святіший Отець, зосередивши свою промову саме на цих трьох аспектах.

Присутність Ісуса між нами спонукає до дії

Насамперед, Папа наголосив на тому, що Ісус є з нами, присутній в нашій історії, і якщо «ми не переконані в цьому, ми не є християнами». Більше того, Ісус прямує поруч з нами й тоді, «коли ми Його не знаємо». Нам, натомість, «необхідно бути з Ним, виходити Йому назустріч в молитві, Божому слові та Святих Тайнах», «присвячувати Йому час».

«Чи ти вмієш втихомирити своє серце, щоб почути голос Ісуса? Це не є легко. Але спробуй», – заохочує Святіший Отець юнаків і дівчат, наголошуючи: «Він є з тобою, навіть якщо в деяких моментах ти почуваєшся, як учні з Емаусу перед зустріччю з Воскреслим Ісусом: сумним, розчарованим, пригнобленим, без сподівань на зміни».

Ісус, як підкреслив далі Папа, є Милосердним Самарянином, Який наближається для того, щоб допомогти, і тоді все оновляється і можемо «оновити історію», як це зробила «шістнадцятирічна дівчина з Назарету», відповівши: “Так”, на Господнє запрошення.

«Милосердний Самарянин – це Христос, Який наближається до убогого й потребуючого. Милосердним самарянином є також ти, коли, подібно до Христа, наближаєшся до того, хто перебуває поруч та вмієш відкривати в ньому Христове обличчя. Це шлях любові й милосердя: Ісус зустрічає нас, оздоровляє та посилає зціляти інших. Нам дозволено дивитися на іншу людину згори лише для того, щоб схилитися і допомогти їй підвестися», – наголосив Святіший Отець, ще раз нагадуючи, що для того, аби прямувати цим шляхом, потребуємо «особистих зустрічей з Ісусом». Наприклад, щодня принаймні 2 хвилини читаючи Євангелію, навіть і в транспорті чи на зупинці, носячи з собою її кишеньковий формат.

Ми пишемо історію не самі

Переходячи до другого аспекту, яким є сопричастя, Папа зауважив що, «дехто вважав, що самостійно або завдяки власним проектам будує історію». Однак, історію «творять народи, а не ідеологи». «І якщо хочеш будувати, як християнин ти повинен робити це в рамках Божого люду, в Церкві», – підкреслив він, пояснюючи: «Ісус розраховує на тебе, але також на нього, на неї, на всіх нас, на кожного з нас».

У цьому контексті Глава Католицької Церкви згадує про те, що цей рік є особливим, адже відбуватиметься Синод, присвячений молоді. Й молодь бере активну участь в його приготуванні, а тому Святіший Отець ще раз заохотив аргентинську молодь «не залишатися за бортом та говорити те, про що думаєте», бо «Папа прагне це почути» та «діалогувати».

«Ви краще за мене знаєте про те, що комп’ютери, смартфони потребують оновлень, щоби краще працювати. Також і наше душпастирство потребує оновлень, перегляду сполучення з Христом у світлі Євангелія, – яке відтепер і надалі ти носитимеш в кишені та читатимеш дві хвилини щодня, – дивлячись на сьогоднішній світ, розпізнаючи та даючи нову енергію спільній місії».

Молодь здатна до неспокою та нонконформізму

Роздумуючи над третім словом, яким є місія, Папа Франциск знову наголосив на тому, що ми покликані бути «Церквою, що виходить назовні», місійною Церквою, а не замкнутою в своїх зручних схемах. За його словами, «молоді притаманна сила неспокою та нонконформізму», а тому юнаки й дівчата не повинні дозволяти на те, щоб «історія писалася назовні в той час», як вони «споглядають через вікно».

«Не прив’язуйте свого життя до балкону, взуйте черевики, вийдіть назовні, зодягнувши Христову футболку та ризикніть задля Його ідеалів. Разом з Ним ідіть заліковувати рани багатьох наших братів і сестер, які лежать на узбіччях, ідіть разом з Ним засівати надію серед наших народів і міст, йдіть разом з Ним оновлювати історію», – закликав Папа.

Стійке майбутнє потребує коріння

Святіший Отець зауважив, що молодь часто чує, що вона є майбутнім. «Майбутнє, – сказав він, – у ваших руках. Це правда, бо ми зупиняємося, а ви йдете далі. Але увага: мова йде про стійке майбутнє, плідне й таке, що має коріння». Слід пам’ятати, що «нічого не починається тепер», а тому необхідно «повертати до коріння та будувати своє майбутнє з коріння». Це означає «не зрікатися своєї батьківщини, історії своєї родини, своїх дідусів і бабусь».

27 травня 2018, 11:36