2018-05-16 Загальна аудієнція 2018-05-16 Загальна аудієнція 

Папа: Діти мають право на християнське виховання

Завершуючи цикл повчань, присвячених Хрищенню, Папа Франциск говорив про духовні наслідки цієї Святої Тайни та закликав вірних дозволити на те, щоб благодать Хрищення приносила плоди святості в їхньому житті.

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ - Ватикан

Жива присутність Христа, яку ми повинні оберігати й обороняти, є світильником, що просвітлює наші кроки й рішення, полум’ям, яке зігріває серця. Про це Святіший Отець говорив у підсумковій катехизі, присвяченій Святій Тайні Хрищення, яку він виголосив під час загальної аудієнції в середу, 16 травня 2018 р., зазначивши, що «духовні наслідки цього Таїнства, невидимі для очей, але дієві в серці того, хто став новим створінням, виражаються через вручення білого одягу та запаленої свічки».

Зодягнутися в Христа

Як зауважив Папа, після «купелі відродження», яка наново творить людину в «справжній святості», вже з перших віків християнства здавалося природним зодягати новоохрищених у нову білу одежу, як подобу «сяйва життя, отриманого в Христі та Святому Дусі». Отож, «символічно відображаючи те, що сталося в Святій Тайні», білий одяг звіщає «стан перемінених в Божій славі».

Пояснюючи, що означає «зодягнутися в Христа», Папа навів слова святого Павла з Послання до Колосян, якими він розповідає про чесноти, що їх повинні розвивати охрищені: «Вдягніться, отже, як вибрані Божі, святі й любі, у серце спочутливе, доброту, смиренність, лагідність, довготерпеливість, терплячи один одного й прощаючи одне одному взаємно, коли б хтось мав на кого скаргу. Так, як Господь простив вам, чиніть і ви так само. А над усе будьте в любові, що є зв'язком досконалости».

Прямувати вперед як діти світла

На ще однин наслідок Хрищення вказує вручення запаленої свічки. Слова священика: «Прийми світло Христове» підкреслюють, що не ми є світлом, але Ісус Христос, «Який воскреснувши з мертвих, переміг пітьму зла». Ми ж покликані «прийняти Його сяйво». І саме тому в перші віки християнства цю Святу Тайну називали «Просвіченням», а охрищених – «просвіченими».

Святіший Отець наголосив на тому, що християнським покликанням є «завжди ходити як діти світла, будучи витривалими у вірі». Коли йдеться про дітей, то «завданням рідних і хресних батьків є дбати про підтримку полум’я благодаті Хрищення в своїх дітей, допомагаючи їм бути витривалими у вірі». В цьому контексті Папа нагадав, що «християнське виховання є правом дітей». Воно повинно провадити їх до поступового пізнавання Божого задуму в Христі, аби надалі «особисто утверджуватися у вірі, в якій вони були охрищені».

«Жива присутність Христа в нас, яку слід оберігати, захищати та розвивати, є світильником, який освітлює наші кроки, світлом, яке спрямовує наші рішення, полум’ям, яке розігріває серця, щоб виходити назустріч Господеві, роблячи нас здатними допомагати тому, хто прямує цим шляхом разом з нами, аж до нерозлучного сопричастя з Ним», – сказав Папа, додаючи, що проказування наприкінці Хрищення молитви «Отче наш» є ще одним підтвердженням приналежності «до спільноти Божих дітей».

Заклик приносити плоди святості

«Завершуючи ці катехихзи про Хрищення, – підсумував Святіший Отець, –хочу повторити кожному з вас запрошення, яке я виразив у Апостольському напоумленні Gaudete et exsultate такими словами: “Дозволь, аби благодать твого Хрищення принесла плоди на дорозі святості. Дозволь, аби все було відкритим на Бога, й для цього обирай Його, завжди наново обирай Бога. Не знеохочуйся, бо маєш силу Святого Духа, щоб це стало можливим, бо святість, по-суті, є плодом Святого Духа в твоєму житті” (GE 15)».

Боже, допоможи вивчати уроки історії!

Вітаючи різні групи прочан, що брали участь в аудієнції, звертаючись до польських паломників, Папа Франциск згадав ветеранів другої світової війни, які прибули до Італії на спогадування річниці битви при Монте-Кассіно. При цій нагоді він сказав:

“Як це сумно спогадувати війни… Минуле століття бачило дві великі війни, а тепер здається, що ми нічого не вчимося… Боже, допоможи нам! Нехай же трагедія війни, яку ви пережили, сила духа й ідеали та свідчення життя стануть закликом для припинення триваючих конфліктів у світі та до шукання шляхів миру.”

16 травня 2018, 11:33