Папа: Святий Дух допомагає зростати в розумінні віри. Молитва за безробітних

Єднаючись в молитві з вірними італійського міста Термолі, що святкує віднайдення мощей святого апостола Тимотея, Святіший Отець підніс молитву за безробітних. Під час проповіді він наголосив на тому, що доктрина ніколи не є статичною: Святий Дух допомагає нам поглиблювати розуміння того, що сказав Ісус.

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ - Ватикан

У понеділок, 11 травня 2020 р., розпочався черговий тиждень, під час якого Святі Меси, які Папа Франциск служить в каплиці «Дому святої Марти» у Ватикані, транслюються у прямому ефірі, виходячи назустріч потребам вірних, які ще не мають можливості фізично брати участь в богослужіннях. На початку Євхаристійної молитви Святіший Отець скерував свою думку до Термолі на адріатичному узбережжі Італії, де місцева громада вірних спогадує віднайдення під час реставраційних робіт в катедральному соборі 75 років тому мощей святого апостола Тимотея:

«Єднаємося з вірними Термолі з нагоди свята віднайдена тіла святого Тимотея, що припадає сьогодні. Цими днями, – додав він, – багато людей втратили працю, бо працювали нелегально й не були наново прийняті на роботу… Молімося за цих наших братів і сестер, які страждають від цього безробіття».

Під час проповіді Папа коментував євангельський уривок, в якому Ісус каже учням: «А Утішитель – Дух Святий, якого Отець пошле в Моє Ім’я, той вас навчить усього і пригадає вам усе, що Я вам сказав». Він зазначив, що ці слова – це «обітниця Святого Духа», Якого Отець і Син посилають, аби «супроводжувати нас протягом життя». Що ж Він чинить в нас? Як сказав Господь: навчає та пригадує.

Віра не є статичною

«Таким є завдання Святого Духа. Він нас навчає таїнства віри, вчить нас заглиблюватися в таїнство, трохи більше таїнство розуміти, Він навчає нас Ісусової доктрини, навчає як непомильно розвивати нашу віру, бо доктрина зростає, але завжди в тому самому напрямку: зростає в розумінні», – сказав Папа, пояснюючи, що Святий Дух допомагає нам зростати в розумінні віри, поглиблюванні того, що віра нам говорить.

Як підкреслив проповідник, віра «не є чимось статичним». І доктрина постійно розвивається, але «зростає в тому самому напрямку». І саме Святий Дух запобігає тому, щоб віровчення помилялося, і тому, щоб воно стояло на місці, не зростало. «Навчить нас речей, яких нас навчив Ісус, розвиватиме в нас розуміння того, що Ісус нас навчав, причиниться до зростання в нас аж до досягнення зрілості Господньої доктрини», – сказав він.

Пам’ятати про спасіння

Іншою річчю, яку в нас згідно зі словами Ісуса чинить Святий Дух, є нагадувати. Святіший Отець зазначив, що Він «пробуджує нас», підтримує нас завжди свідомими в Господніх речах, допомагає нам зберігати пам’ять про своє життя, коли ми зустріли Господа чи полишили Його. В цьому контексті проповідник навів слова молитви однієї людини: «Господи, я той самий, що й у дитинстві, що як підліток мріяв про те саме. Пізніше я ступив на помилкові стежки. Тепер же Ти мене покликав…».

Саме в цьому, за словами Папи, й полягає «пам’ять Святого Духа у нашому житті», яка допомагає пам’ятати про спасіння, про те, чого нас навчав Ісус. «І в цій пам’яті, – сказав він, – Святий Дух нас провадить, веде до розпізнавання того, що я повинен чинити тепер, яка дорога правильна, а яка – помилкова, також і в малих рішеннях. Якщо проситимемо світла Святого Духа, Він допоможе нам розпізнавати, аби приймати правильні рішення, як малі щоденні, так і великі».

Божий дар

Підсумовуючи, Святіший Отець зазначив, що той Дух, Який навчає нас кожної речі, тобто, допомагає зростати у вірі, той Дух, Який допомагає нам пам’ятати про спасіння, в Євангеліях отримує прекрасні імена. Крім «Утішителем», Його також названо Божим Даром. «Нехай же Господь допоможе нам зберігати цей Дар, Якого Він дав нам у Хрищенні, Який всі ми носимо в собі», – побажав він.

11 травня 2020, 10:12
Читати все >