Папа: Нехай же Бог наверне сучасних Юд, що шукають наживи на потребуючих

Ранкову Святу Месу у Велику Середу Святіший Отець пожертвував за навернення тих, які наживаються на потребах людей, викликаних триваючою кризою, а під час проповіді у світлі Юдиної зради вказав на тих, які сьогодні готові продати найрідніших задля власної вигоди.

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ - Ватикан

Також і сьогодні існують Юди, тобто, ті, які продають навіть своїх рідних задля користі, або ж хочуть служити, одночасно, і Богові, і мамоні. На це звернув увагу Папа Франциск, коментуючи під час Святої Меси в каплиці «Дому святої Марти» в середу, 8 квітня 2020 р., розповідь святого Матея про те, як Юда зрадив Ісуса. На початку богослужіння він заохотив піднести молитву за те, щоби «Господь доторкнувся серця й навернув» тих людей, які використовують кризу, викликану Covid-19, для власної вигоди, наживаючись на проблемах інших.

Давня і сучасна проблема

Проповідник зазначив, що коли йдеться про продаж людей, то думка лине до явища работоргівлі, як чогось далекого, притаманного минулому. Однак, також і сьогодні продають людей. Існують «Юди», що продають братів і сестер, експлуатують працю, готові продати найдорожчих. Існує навіть приказка, мовляв, отой готовий продати власну матір. І є такі, що так чинять, наприклад, позбуваючись літніх людей…

«Сьогодні торгівля людьми існує, як і в давніх часах. Чому? Сам Ісус про це сказав. Він говорив про гроші як про володаря. Ісус мовив: “Неможливо служити Богові й грошам”, як двом господарям. І кожен з нас повинен обрати: або служити Богові й бути вільним у поклонінні та служінні, або служити грошам і стати рабом грошей. Таким є вибір, але багато людей хочуть служити Богові і грошам. А це не є можливим. В результаті лише вдають, що служать Богові, щоб служити грошам», – сказав Святіший Отець.

В полоні грошолюбства

За словами Наступника святого Петра, хоч Юда і відійшов, він залишив учнів, які є «учнями диявола». Ми про Юду не маємо багато інформації, лише що був Ісусовим учнем. Однак, євангелист Іван, розповідаючи про те, як Марія, сестра Лазаря, намастила Ісусові ноги пахощами, вказує на одну рису Юди, якою є грошолюбство.

«Любов до грошей привела його до неправильних вчинків, до крадіжок. А від крадіжки до зради – лише один маленький крок. Той, хто занадто любить гроші, як правило, зрадить, аби мати ще більше, такими є факти. Юда, можливо, добрий юнак, який мав хороші наміри, але став зрадником, вийшов на ринок із пропозицією: “Що хочете мені дати, і я вам Його видам”. Як на мене, – мовив Папа, – цей чоловік був не в собі».

Це загрожує кожному з нас

Святіший Отець зазначив, що диявол увійшов у серце Юди і привів його до цього вчинку. А диявол – це «ненадійний платник». Обіцяє тобі все на світі, але, врешті, залишає тебе у відчаї, що спонукає повіситись…

«Згадаймо про багатьох інституційних Юд цього світу, що експлуатують людей. Але задумаймося також над маленьким Юдою, якого кожен носить в собі, коли приходить час обирати між вірністю та вигодою. Кожен з нас спроможний зрадити, продати, обрати власні інтереси. Кожного з нас можуть привабити гроші, блага чи сподіваний добробут…», – зауважив Папа.

08 квітня 2020, 09:05
Читати все >