Шукати

Папа: молитва за безхатченків і роздуми про правильне споглядання хреста

Скерувавши на початку Святої Меси у вівторок свою думку до тих, які не мають даху над головою, під час проповіді Святіший Отець заохотив споглядати Ісуса, розп’ятого на хресті, Який взяв на Себе наші гріхи.

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ – Ватикан

У вівторок, 31 березня 2020 р., Папа Франциск знову відслужив вранці Святу Месу в каплиці «Дому святої Марти», що транслювалася в прямому ефірі. Богослуження, присвячене тим, які не мають змоги взяти участь в Євхаристійній молитві в храмах через обмеження, пов’язані з пандемією, закінчилося адорацією і благословенням Найсвятішими Тайнами, перед завершенням Святіший Отець проказав молитву духовного Святого Причастя. А на початку він запросив молитися за безхатченків: «Молімося сьогодні за тих, які не мають постійного місця проживання, саме тепер, коли вимагається перебувати вдома. Щоби суспільство звернуло увагу на цю дійсність, а Церква їх приймала».

Спокуса легкого шляху

У читанні зі старозавітної Книги Чисел розповідалося про те, як вибраний народ почав нарікати на труднощі в пустелі, через шо був покараний нашестям гадюк. Як зауважив Святіший Отець, гадюка не належить до привабливих тварин і завжди асоціюється зі злом. В Об’явленні – це тварина, яку диявол використав для того, щоби привести людину до гріха.

Ще одним аспектом у цій розповіді, на який звернув увагу Папа, є те, що не існує простого шляху до визволення. Якщо хтось пропонує прекрасні речі – це фантазії, що призведуть до гріха. Щось такого трапилося із вибраним народом у пустелі. Вони не витримали подорожі й почали нарікати на Бога і на Мойсея. Й уява попрямувала до Єгипту, де був добрий харч…

«Здається, що також і Господь вже не стерпів народові у цей момент. Бог розгнівався: іноді, Божий гнів проявляється… І Господь наслав на них вогненних зміїв, які кусали людей, і ті помирали», – мовив проповідник, додавши, що оскільки змій завжди є символом зла, то й люд зумів розпізнати в цьому свій гріх, а тому звернувся до Мойсея з проханням про порятунок: «Згрішили ми, бо говорили проти Господа й проти тебе; помолися ж до Господа, щоб віддалив від нас зміїв».

Узяв на Себе наші гріхи

Народ розкаявся, Мойсей підніс молитву до Господа, і Він наказав зробити мідяного змія, поставити його на високому місці, й хто поглянув на нього, залишався живим після укусів. «Чи ж не є це ідолопоклонством?» – запитав Святіший Отець, зазначивши, що з логічної точки зору це неможливо зрозуміти. Однак, ми маємо справу з пророцтвом, з тим, що трапиться, і саме в цьому ключі слід на це дивитися. В євангельському уривкові прозвучали Христові слова: «Коли піднесете Сина Людського, тоді пізнаєте, що Я є і що від себе нічого не роблю». Як Мойсей підніс змія, так і Ісус піднесений на хресті…, як той змій, щоби принести спасіння.

«Ядром цього пророцтва є саме те, що Ісус став гріхом за нас. Не згрішив, а став гріхом. Як каже святий Петро в своєму посланні: “Поніс на Собі наші гріхи”. І коли ми споглядаємо на хрест, то думаємо про Господа, Який страждає: все це так, але ми зупиняємося, не дійшовши до суті цієї істини: в ці хвилини Ти, Господи, здаєшся найбільшим грішником, Ти став гріхом», – сказав Папа, підкреслюючи, що ми повинні «звинути дивитися на хрест у цій перспективі», тобто, в світлі відкуплення. «Це не є легко зрозуміти, роздумуючи над цим, ніколи не прийдемо до остаточного висновку… Лише споглядати, молитися й дякувати…», – підсумував проповідник.

31 березня 2020, 09:31
Читати все >