Папа дякує тим, які турбуються про потребуючих

Під час сьогоднішньої ранкової Святої Меси Папа Франциск наголосив, що проти деструктивної злоби, викликаної дияволом, потрібно мати сміливість мовчати, за прикладом Ісуса Христа.

о. д-р Теодосій Р. Грень, ЧСВВ – Ватикан

«У ці дні надійшли новини про те, що багато людей починають турбуватись в загальний спосіб про інших і думати про сім'ї, яким не вистачає на прожиття, про людей похилого віку, про хворих у лікарнях, і молитись та старатись, аби вони отримали допомогу... Це добрий знак. Дякуймо Господеві за те, що Він зроджує в серцях Своїх вірних такі почуття», – цими словами Глава Католицької Церкви розпочав ранішню Святу Месу в п’ятницю, 27 березня 2020 р., в каплиці ватиканської резиденції «Дім святої Марти», яка транслювалась в прямому ефірі, щоб всі бажаючі могли з’єднатись у цій Євхаристійній молитві.

Свою проповідь Вселенський Архієрей побудував на основі двох біблійних уривків, що були прочитані під час Служби Божої, а саме з другого розділу книги Мудрості та з сьомого та десятого розділів Євангелії від святого Івана, головною темою яких є злоба та бажання вбити Ісуса, викликані в людських серцях самим дияволом.

Пророцтво книги Мудрості

За словами Папи Франциска уривок із книги Мудрості є немов пророцтвом того, що трапиться з Ісусом. Ось, про що роздумували безбожники: «Засядьмо на праведника, бо він нам невигідний і противиться нашим учинкам; він закидає нам гріхи проти закону, винить нас у вадах нашого виховання; гадає, нібито він знає Бога, сином Божим себе самого називає. Він – втілений докір думкам нашим, нам тяжко і глянути на нього. Адже життя його не таке, як в інших, і путі його інакші. (…) Якщо праведник справді є син Божий, то Бог захистить його і вирве його з рук противників» (Муд. 2, 12-18). Подібне казали Ісусові, коли Його розіп’яли: «Якщо Ти Син Божий, то зійди з хреста; нехай Він прийде спасти Тебе».

І потім: «Випробуймо його зневагою й мукою, щоб ми пізнали його лагідність, і випробуймо його терпеливість. Засудімо його на смерть ганебну, адже, за його словами, допомога йому прийде» (Муд. 2, 19-20 ). Як бачимо, старозавітні тексти є немовби пророцтвом про те, що вчинять з Ісусом через багато років, адже також і на Спасителя шукали компромат, аби Його заарештувати та вбити, проте, нікому не вдавалось накласти рук на Нього, бо ще не настала Його година.

Злоба – діло диявола

Як підкреслив Єпископ Риму, тут не йдеться про звичайну ненависть, що, без сумніву, також є поганою річчю, але – про злобу, коли диявол, що стоїть за усім цим, бажає знищити будь-якою ціною. Папа закликав згадати розповідь із старозавітної книги Йова, де Бог радів з приводу праведності Свого слуги Йова, на що диявол відповів: «Так, бо він має все, не має, натомість, випробувань. Випробуй його». І спершу сатана забирає у праведника всі матеріальні достатки, потім рідних і власне здоров’я, але Йов ніколи не віддалився від Господа.

«Завжди. За кожною злобою стоїть диявол, бажаючи знищити Боже діло. За суперечкою чи ворожнечею може бути, що також стоїть диявол, але здалеку.  (...) натомість, за злобою, не сумніваймось, завжди стоїть він», – підсумував Святіший Отець, запрошуючи вірних замислитись над тим, як злоба диявола спрямована не лише проти Ісуса, але й проти християн, про що переконуємось, зокрема, на прикладі переслідувань послідовників Спасителя в різних куточках світу. Злий дух різними способами, вдаючись до надзвичайно хитрих та прорахованих засобів, намагається віддалити християн від Бога.

Як протидіяти злобі?

На переконання Папи, в Євангеліях можемо зачерпнути тієї мудрості, аби навчитись, як поводитись у момент такого озлоблення: слід взяти приклад з Ісуса, Який мовчав. Людина має дві можливості протидії злобі: дискутувати і намагатись довести свою правоту, або мовчати. Як читаємо в біблійних текстах, перед усіма звинуваченнями Спаситель мовчав. Перед духом злоби лише мовчання є ефективним, і в жодному разі не виправдовування себе. Проте, слід зауважити, що Ісус говорив, висловив свою позицію, але, коли зрозумів, що словами тут не зарадиш, то обрав мовчання.

Тому, також коли ми чуємо слова злоби на нашу адресу, коли чуємо якісь плітки про нас, то краще не виправдовуватись, а мовчати, стерпіти ті плітки, що є, на переконання Папи Франциска, суспільною злобою: злобою в суспільстві, в мікрорайоні, на місці праці... «Просімо у Господа благодаті для боротьби проти злого духа, для дискусії, коли потрібно дискутувати, а перед духом злоби мати сміливість мовчати та дозволити, щоб говорили інші», – мовив проповідник.

 

27 березня 2020, 11:00
Читати все >