Шукати

Папа Франциск Папа Франциск  (Vatican Media)

Папа: найголовніше у житті – це наші стосунки з Богом

Хвороби душі можна вилікувати, але ліками для цього є прощення. На це звернув окрему увагу Папа Франциск під час Святої Меси у «Домі святої Марти», коментуючи євангельський уривок про оздоровлення паралітика.

о. д-р Теодосій Р. Грень, ЧСВВ / Adriana Masotti – Ватикан

«Фізичне зцілення – це дар, фізичне здоров’я – це дарунок, який нам необхідно берегти. Однак, Господь нас навчає, що також і здоров’я серця, духовне здоров’я ми повинні берегти», – на цьому наголосив Святіший Отець, проповідуючи у п’ятницю, 17 січня 2020 року, під час ранкової Святої Меси у ватиканській резиденції «Дім святої Марти». До цих роздумів Єпископа Риму натхнув євангельський уривок авторства святого апостола Марка про оздоровлення паралітика, що був прочитаний під час сьогоднішнього Євхаристійного Богослужіння.

Ісус – більше ніж цілитель

Ісус прибув до Капернауму і багато людей зібралось у домі, де Він перебував, аби послухати Його повчання. У той день стільки осіб прийшли, щоб послухати Вчителя, що годі було приступити до того місця, а тому, четверо чоловіків, які принесли свого товариша-паралітика, розкрили дах над місцем, де навчав Христос, і спустили його на ношах перед Ісусом, бажаючи, аби Він його оздоровив.

Вони були сповнені великої надії на те, що Ісус зцілить їхнього приятеля, проте, Христос Своїми словами здивував усіх присутніх: «Сину, прощаються тобі гріхи!» І лише пізніше Господь скаже йому встати, взяти свої ноші і повернутись додому. На переконання Глави Католицької Церкви, цими словами Спаситель вказує нам на дуже важливий момент – Ісус є кимось більшим, ніж учитель, більшим, ніж цілитель.

Найважливіше – наші стосунки з Богом

Папа пригадав, що подібна ситуація трапилась і з жінкою-грішницею, з самарянкою, з паралітиком, який лежав біля купелі, надіючись на чудо зцілення, до Яких Ісус промовив: «Відпускаються твої гріхи… Іди, але більше не гріши». Ісус вказує на найголовніше у нашому житті, а саме на наші стосунки з Богом. Ми багато турбуємось про наше фізичне здоров’я, відвідуємо лікарів, приймаємо різні медикаменти, і це добре, однак, чи ми так само дбаємо про наше духовне здоров’я? Усі ми грішні, тому всі потребуємо Божого прощення. Сьогодні Ісус промовляє до кожного із нас: «Я хочу тобі пробачити твої гріхи».

Прощення – ліки серця

На закінчення Глава Католицької Церкви наголосив на тому, що, іноді, може трапитись, що людина не відчуває гріхів, бо її сумління не є до них чутливим. Іноді, ми не зауважуємо наших «хвороб серця», наших «духовних недуг», які Спаситель може зцілити. Ліками, аби привернути духовне здоров’я, є прощення. «Йдімо до того Лікаря, Який може нас оздоровити. Який може нам простити гріхи. Ісус прийшов власне для цього, Він віддав за це життя», – підсумував Папа.

17 січня 2020, 13:21
Читати все >