Папа Франциск Папа Франциск  (Vatican Media)

Папа: секрет правдивого миру – любити одні одних

Натхнений літургійними читаннями, під час проповіді у каплиці «Дому святої Марти» Папа Франциск запропонував призадуматись над темою миру, що народжується у серці людини.

о. д-р Теодосій Р. Грень, ЧСВВ / Giada Aquilino – Ватикан

Не можна бути християнином і, водночас, засівати війну у родині, у своєму кварталі, на робочому місці; справжній мир народжується у серці людини. Такою була провідна думка Святішого Отця під час проповіді в «Домі святої Марти» у Ватикані в четвер, 9 січня 2020 року. «Нехай Господь дасть нам Святого Духа, аби ми й далі перебували у Ньому, і навчить нас просто любити, не воюючи з іншими», – побажав він.

Перебувати у Господі

Коли говоримо про мир, то відразу думаємо про війни, бажаючи того, щоб їх взагалі не було, щоб надійний мир панував усюди. Однак, ми часто думаємо про війну, про мир в якійсь частині світу, в якійсь конкретній країні, в певній ситуації… Але необхідно призадуматись над тим, як приходить мир, де він народжується.

Проповідник наголосив, що справжній мир народжуються у серці людини: якщо ми не маємо миру у серці, то як він може панувати у світі?! На переконання Єпископа Риму, перше літургійне читання вказує нам на шлях, щоб дійти до такого внутрішнього миру, а ним є «перебувати у Господі». Де є Господь, там є мир. Це Він творить мир, це Він посилає нам Святого Духа, аби в нашому серці панував мир. «Якщо ми залишатимемось у Господі, то наше серце буде у мирі», – наголосив Глава Католицької Церкви, пригадуючи слова апостола Івана, який навчав, що аби перебувати в Господі, потрібно любити одні одних. У цьому полягає секрет миру.

Спокуса до війни

Папа наголосив на потребі справжньої любові, а не як у телесеріалі, любові, яка спонукає добре говорити про інших людей. Якщо не маю, що доброго сказати про іншого, то краще промовчу, адже говорити погане про іншу особу, очорнювати її це означає вести війну. Також слід остерігатись заздрощів та пустослів’я, що стають приводом до війни у нашому серці, в нашій родині, в нашому суспільстві, бажаючи знищити іншого, "забруднити" його… Цьому противиться справжня любов, що намагається не осуджувати іншого.

Дар Святого Духа

Як зазначив Папа Франциск, коли дияволові вдається змусити нас вести війну і розпалити у нашому серці такий "вогонь", то він задоволений, йому більше не потрібно нічого робити, бо ми самі починаємо нищити один одного; ми самі продовжуємо війну, знищення, руйнуючи спочатку самих себе, адже вириваємо любов з нашого серця, а потім й інших. А на закінчення Папа закликав до молитви за надійний мир, який є "даром Святого Духа", та до перебування у Господі.

09 січня 2020, 12:39
Читати все >