Папа: Який дух панує в нашому серці?

Ісус заповідав Своїм учням перебувати в Ньому, й святий євангелист Іван у своєму першому посланні ділиться думками про те, що означає перебувати в Бозі. Над цим роздумував Святіший Отець у першій цьогорічній ранковій проповіді.

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ – Ватикан

Християнське життя полягає в тому, щоби перебувати в Бозі, йдучи за голосом Святого Духа, а не духа світу, який веде до корупції, до того, що не розрізняємо добре від зла. На цьому наголосив Папа Франциск, проповідуючи у вівторок, 7 січня 2020 р., під час Святої Меси в каплиці «Дому святої Марти», зосередивши свою увагу на читанні з першого Послання святого Івана.

Людина Святого Духа й людина світу

«Хто зберігає Його заповіді, той у Ньому перебуває, а Він – у ньому, а що Він у нас перебуває, дізнаємося по Духові, якого Він нам дав», – писав Ісусів улюблений учень святий Іван. Як зауважив проповідник, хтось може жити «в найгріщнішому місті, в найатеїстичнішому суспільстві», але якщо «його серце перебуває в Бозі», ця людина приносить спасіння. Сьогодні ж чимало людей, за його словами, ототожнюють Святого Духа лише із голубом, забуваючи про те, що йдеться про Того, завдяки Якому «перебуваємо в Господі».

Протилежністю Святому Духові є дух світу. Святіший Отець нагадав, як під час Тайної Вечері Ісус не просив Отця забрати учнів зі світу, але «захистити їх від духа світу». Бо піддатися йому – це «щось гірше від гріха», це означає перебувати «в атмосфері, яка вчиняє несвідомим, веде до того, що перестаємо розрізняти добро і зло».

Як приклад «жахливої світськості» Папа навів спосіб святкування Нового року, супроводжуване страшенним марнотратством. Чи це гріх? За його словами, це гірше від гріха: «Святий Дух веде тебе до Бога, а якщо згрішиш, то Святий Дух захищає тебе й допомагає підвестися, а дух світу веде тебе до корупції, до того, що ти вже не розрізняєш, що є добрим, а що – злим, мовляв, усе однаково».

Випробовувати духів, бо не всі походять від Бога

«Апостол Іван, – вів далі проповідник, – дає нам пораду: “Улюблені, не кожному духові вірте (тобто, не кожному почуттю, натхненню чи ідеї), але випробовуйте духів, чи від Бога вони (чи від світу)”. Але що ж означає це випробовуння духа? Дуже просто: коли ти щось відчуваєш, коли приходить бажання щось зробити, або з’являється якась ідея чи судження про щось, то запитай себе самого, чи те, що відчуваю, походить від Святого Духа чи від духа світу?».

За словами Папи, таке запитання слід ставити собі навіть кілька разів на день. Запитувати себе про те, чи ця річ, ця думка або спонука «буде корисною для мене, а чи веде на дорогу світськості»? На жаль, чимало християн «живуть, не знаючи, що діється в їхньому серці».

Щоденний іспит сумління

Тому, як підкреслив Святіший Отець, святі Павло та Іван недаремно закликають: «Не вірте кожному духові», тобто, всьому, що відчуваєте, але перевіряйте це. Лише тоді знатимемо, що діється в нашому серці. Адже «чимало християн мають серце немов прохідний двір», не знаючи, хто там вештається.

«Саме тому я раджу кожного дня присвятити трохи часу, чи перед тим, як вкластися до ліжка, чи опівдні, чи коли забажаєте, запитати себе: що сьогодні переходило через моє серце? Що мені захотілося зробити, які думки з’являлись? Який дух рухав моїм серцем? Святий Дух, Божий дар, що завжди веде мене до зустрічі з Господом, чи дух світу, що підступно й непомітно віддаляє мене від Господа?» – сказав Папа, закликавши молитися до Святого Духа, аби «дозволив нам перебувати в Господі й дав благодать розпізнавати духів», щоб наше серце «не було прохідним двором», але місцем зустрічі з Богом.

07 січня 2020, 12:40
Читати все >