Шукати

2019.01.07 Свята Меса в "Домі святої Марти" 2019.01.07 Свята Меса в "Домі святої Марти"  (Vatican Media)

Папа: справжня віра втілюється у конкретних вчинках

У проповіді під час ранкової Святої Меси в «Домі Святої Марти» у Ватикані в понеділок, 7 січня 2019 р., Папа Франциск пригадав, що Ісус став конкретною, а не абстрактною людиною: Він «народився від конкретної жінки, жив конкретним життям, помер конкретною смертю та просить нас любити наших конкретних братів та сестер».

о. д-р Теодосій Р. Грень, ЧСВВ / Giada Aquilino – Ватикан

У своїй проповіді Глава Католицької Церкви наголосив на тому, що Божі Заповіді є «конкретністю», яка є критерієм християнства; вони не є лише гарними словами. Він закликав молитись до святих, щоб вони допомогли нам прямувати саме таким шляхом, відрізняючи конкретні речі, яких від нас очікує Господь, від тих, які є фантазіями та ілюзіями фальшивих пророків. Проповідник закликав призадуматись над біблійним уривком, прочитаним під час Святої Меси, який переконує нас у тому, що ми отримаємо від Господа все, про що лише попросимо, за умови, що дотримуємось Його Заповідей та чинимо те, що Йому угодне.

Відчинені двері

Святіший Отець підкреслив, що вхід до Господа Бога є відчиненим; а ключем до нього є вірити в ім’я Божого Сина, як навчає нас апостол Павло, та любити одні одних. Лише живучи вірою та любов’ю, ми можемо просити в Бога того, чого бажаємо.

Вірити в Бога означає вірити в Його Сина, Який прийшов на Землю, Який воплотився і став одним із нас. Віра повинна бути в конкретного, а не абстрактного Бога, тобто в Того, Який зачався в лоні Марії, Який народився у Вифлеємі, Який зростав як дитина, Який втікав у Єгипет від переслідування, Який повернувся у Назарет, Який вчився читати, працювати, прямувати життям, Який є конкретною людиною, Який є справжнім Богом і справжньою людиною. Мова не йде про Бога, Який переодягнувся в людину, але про Бога, Який став людиною!

Як наголосив проповідник, заповідь любові також є закликом до конкретної, а не до якоїсь фантастичної любові: спочатку говоримо про те, як сильно когось любимо, а потім своїми плітками та обмовами його нищимо. Це не любов. Любов повинна бути конкретною, а не лише якоюсь ідеєю та гарними словами.

Духовна пильність

Вселенський Архиєрей пригадав, що життя християнина – це конкретність у вірі в Ісуса та в милосердній любові, але також і боротьба, адже до нас завжди підкрадаються фальшиві ідеї та пророки, які пропонують нам спрощеного Христа, без тіла та любові до ближнього, Христа певною мірою відносного. Тому, потрібно завжди бути пильними в духовному житті.

Святіший Отець закликав вірити у конкретного Ісуса, Який прийшов у світ в тілі; вірити в конкретну любов та за допомогою критеріїв великої правди про Втілення та про конкретну любов, розпізнавати, чи те або інше походить від Бога. Адже сьогодні існує чимало фальшивих пророків, а диявол намагається віддалити нас від Господа. Саме тому нам необхідна духовна пильність.

Іспит совісті

На переконання Папи, незважаючи на гріхи, які ми вчинили, нам необхідно дві, три чи п’ять хвилин присвятити тому, щоб запитати себе самих про те, що відбувається в нашому серці. Іноді Святий Дух спонукає нас до чогось дивного, незвичайного, як наприклад це трапилось з одним із присутніх на цій Святій Месі, який залишив Італію і присвятив коло 40 років свого життя місіонерській праці серед прокажених у Бразилії.

«Хто може допомогти розпізнати чи такі ідеї походять від Бога чи ні?» – запитує Папа, а відповідаючи, вказує на Церкву, Божий люд, на брата та сестру, які мають харизму допомогти нам чітко це розпізнати. А тому для християнина важливо мати духовні розмови з людьми, що є духовними авторитетами. «Не обов’язково йти до Папи чи до єпископа, щоб зрозуміти чи те, що я відчуваю є добрим, адже існує багато людей, священиків, монахинь та мирян, що мають здатність допомогти побачити, що саме відбувається в моєму дусі, аби не помилитись», – зазначив проповідник.

07 січня 2019, 12:49
Читати все >