Шукати

Папа: подібно до мучеників, дозвольмо Богові розрадити себе

Основною темою проповіді Папи Франциска під час Святої Меси в резиденції «Дім Святої Марти» була розрада, що повинна бути звичним станом християнина.

Debora Donnini / Світлана Духович – Ватикан

Господь ніжно розраджує нас, подібно то того, як це робить мама, голублячи своє дитя, що плаче. На цьому наголосив Папа Франциск, проповідуючи pпід час Святої Меси в каплиці «Дому Святої Марти» у вівторок, 11 грудня 2018 року.

Не чинити опір розраді

Святіший Отець зазначив, що уривок з книги пророки Ісаї (Іс 40, 1-11), що є першим літургійним читанням дня, – це запрошення до розради: «Утіште, утіште народ мій, каже ваш Бог», бо його провину спокутувано. Йдеться про «розраду спасіння». Воскреслий Христос, за словами проповідника, перебуваючи з учнями під час сорока днів чинив саме це: утішав. «Але ми не хочемо ризикувати, ми чинимо опір розраді, так, немов би ми почувалися безпечно в бурхливих водах проблем», – підкреслив Папа, пояснюючи, що подібно до апостола Томи, який бажав особисто переконатися у воскресінні Христа, ми боїмося зазнати невдачі.

Лагідність: слово, яке сьогоднішній світ усуває із словника

Святіший Отець навів життєвий приклад: під час Загальних аудієнцій батьки часто підносять до нього маленьких дітей для благословення. І коли діти бачать його білий одяг, вони думають, що це лікар, і часто починають плакати. «Ми також трішки подібні до них, – зазначив, жартуючи, Папа, – але Господь промовляє: “Утіште, утіште народ мій”».

«Немов пастух, пастиме своє стадо, рукою власною збере їх, ягнят носитиме на грудях, дійних лагідно водитиме» (Іс 40, 11), – цитуючи останні рядки уривку з книги Ісаї, Наступник святого Петра підкреслив, що саме так утішає Господь: лагідно. «Коли дитина плаче, – додав він, – матір її приголублює і лагідно заспокоює. Це слово «лагідність» сьогоднішній світ усуває із свого словника».

Розрада в час мучеництва

Святіший Отець зазначив, що Господь запрошує нас дозволити Йому розрадити себе. За його словами, розрада повинна бути звичним станом християнина, також і у важкі часи. Папа пригадав християнських мучеників Римської Імперії, які «ішли на страту в Колізеї, співаючи», а також сучасних мучеників, зокрема 21 коптського в’язня, які, помираючи від рук бойовиків так званої ісламської держави в Лівії, промовляли ім’я Христа. Проповідник пояснив, що розрада – це не оптимізм, а щось більше: це – позитивна основа. «Позитивність, світло християнина – це розрада», – додав він.

Господь – Добрий Пастир

Папа Франциск висловив розуміння того, що у хвилини страждання важко прислухатися до розради, але християнин не повинен втрачати миру, тому що він є Божим даром. Він закликав християн в цей час приготування до Різдва молитися до Бога про мужність дозволити Йому розрадити себе. До цього спонукає також євангельський уривок дня (Мт 18, 12-14), в якому Господь є Добрим Пастирем: коли одна вівця загубиться, Він залишає інші сто та йде її шукати. 

11 грудня 2018, 15:07
Читати все >