Шукати

2018.12.10 Messa Santa Marta 2018.12.10 Messa Santa Marta  (Vatican Media)

Папа: готуватись до Різдва з мужністю віри

До Різдва треба готуватись з вірою, а не в світський чи язичеський спосіб. До цього закликав Папа 10 грудня під час ранкової Святої Меси

Benedetta Capelli/ с. Лідія Короткова, СНДМ – Ватикан

У проповіді під час ранкової Святої Меси, відслуженої 10 грудня 2018 р. у ватиканській резиденції «Дім святої Марти», Папа Франциск, посилаючись на уривок з Євангелії від святого Луки (Лк 5,17-26),  що розповідає про зцілення паралітика, якого спустили через отвір в стелі, підкреслив, що віра породжує мужність і є способом заторкнути Ісусове серце.

«Ми просили віри в таїнство Бога, що став людиною, – сказав Святіший Отець. – Також і сьогодні, як бачимо з Євангелії, віра вказує, в який спосіб вона впливає на Боже серце. Ісус часто повертається до катехизи про віру, наполягає на цьому. ʺПобачивши їхню віру,ʺ – пише Євангелія. Ісус бачив ту віру, адже потрібно мужності, аби зробити отвір в даху й спустити через нього ліжко з хворим, – це вимагає відваги. Ті люди мали віру! Вони знали, що коли хворий опиниться перед Ісусом, буде зцілений».

Різдво не слід святкувати по-світському

Проповідник пригадав, що Ісус захоплювався вірою багатьох людей, наприклад, сотника, який просив зцілити свого слугу; сиро-фінікійської жінки, яка прохала про дочку, одержиму дияволом, чи також тої жінки, яка зцілилась від кровотечі, тільки доторкаючись до краю Ісусового плаща. Але, за словами Святішого Отця, Ісус також докоряв людям за малу віру, як от Петрові, що сумнівався. «З вірою все можливе!» – наголосив він, додаючи, що нерідко свято Христового Різдва відзначається не з вірою, а по-світському, по-язичеському. Однак, Господь просить нас робити це з вірою, та, зокрема, в другий тиждень Адвенту, треба просити в Бога благодаті святкувати Різдво з вірою. Папа підкреслив, що зберігати й відстоювати віру не є легко.

Просити в Бога підтримати нашу віру

На думку Папи, особливо знаковою є подія зцілення сліпого, яка описана в ІХ розділі Євангелії від святого Івана, його визнання віри перед Ісусом, якого він визнає очікуваним Месією. Папа заохотив ввірити Богові нашу віру, таким чином захищаючи її від спокус світу. На закінчення Святіший Отець закликав повторити акт віри: «Вірю, Господи, допоможи моєму невірству! Захисти мою віру від світськості, від забобонів, від усього того, що не є вірою. Захисти її від применшення до теорій. Нехай це буде віра в Тебе, Господи!»

10 грудня 2018, 12:56
Читати все >