Шукати

2018.12.04 Messa Santa Marta 2018.12.04 Messa Santa Marta  (Vatican Media)

Папа: Адвент – це час прямувати до миру

Час Адвенту - це час зміцнення миру у власній душі, в сім'ї та в світі, не шукаючи якогось виправдання для ведення війни. Про це нагадав Папа Франциск під час ранкової Святої Меси у Ватикані

Debora Donnini/с. Лідія Короткова, СНДМ, Ватикан

Готуватись до Різдва, стараючись будувати мир у власній душі, в сім'ї та в світі. До цього закликав Папи Франциска в проповіді під час ранкової Святої Меси в резиденції «Дім святої Марти» у Ватикані 4 грудня 2018 року.

Він підкреслив, що, дбаючи про мир, ми, певною мірою, наслідуємо самого Бога, стаючи смиренними, не розпускаючи пліток про інших, ані не ранячи їх. Святіший Отець розгорнув свої роздуми, ґрунтуючись на літургічних читаннях , а саме 11-го розділу з книги пророка Ісаї та 10-го розділу з Євангелії від святого Луки.

В словах пророка Ісаї знаходимо обіцянку того, якими будуть часи приходу Господа, Він принесе мир: вовк буде жити поруч з ягнятком, леопард лежатиме біля козеняти, а поганяти їх буде мала дитина. «Це означає, – сказав проповідник, – що Ісус несе мир, який спроможний перетворити життя та історію. Ось чому Він називається Князем миру».

Просити в  Князя Миру умиротворення душі

Отже, час Адвенту – це «час приходу цього Князя Миру. Це час, щоб умиротворитись», - нагадує він. «Йдеться про те, щоб насамперед перебувати в мирі самі з собою, щоб умиротворити свою душу. Як же часто в нашій душі немає миру, ми затривожені, стурбовані, без надії на майбутнє. Господь запитує нас, в якому стані перебуває наша душа, і якщо в ній немає миру, то просімо в Князя миру заспокоїти її, щоб приготуватись до зустрічі з Ним».

Умиротворити свою сім’ю: чи в ній існують мости, чи мури?

Насамперед потрібно «умиротворити свою сім’ю», адже в родинах існує так багато горя, непорозумінь, багато дрібних воєн, зауважив Святіший Отець, запрошуючи вглянутись у власні родини, чи в них існують мости, чи мури?

Що можу зробити для миру в світі?

А третє середовище, яке потребує примирення, – це світ, в якому існує більше війни, ніж миру, існує так багато воєн, роз'єднаності, ненависті, експлуатації… «Що  можу зробити, аби допомогти зростанню миру в світі? – запитав Папа. – Адже світ надто далеко. Однак, що можу зробити для миру у власному кварталі, в школі, на робочому місці? Можливо, завжди знаходжу якусь причину, аби розпочати війну, щоб ненавидіти, осуджувати інших? Чи намагаюся будувати мости? Запитаймо також і дітей, як вони поводяться у школі , чи може залякують слабших, а чи намагаються будувати мир, а, насамперед, – прощати». Забезпечення миру - це спосіб наслідувати Бога

Мир завжди прямує вперед, він ніколи не зупиняється, він є «плідним», «він починається від душі, і до неї повертається, звершивши шлях примирення, наголосив Його Святість. – Дбаючи про мир, ми, певною мірою, наслідуємо Бога, Який нам простив, посилаючи на землю Свого Єдинородного Сина, щоб принести мир і бути Князем миру».

Молитись за мир під час Адвенту

Тому молитва під час Адвенту повинна полягати в «утихомиренні» власної душі, щоб жити в мирі в родині, жити в мирі з ближніми. «Нехай Господь приготує наші серця до Різдва Князя Миру», – мовив Папа Франциск, заохочуючи подбати про примирення у власній родині, серед сусідів, на робочих місцях, стаючи справжніми людьми миру.

04 грудня 2018, 14:10
Читати все >