Шукати

Папа Франциск Папа Франциск  (Vatican Media)

Папа: Церква проявляється у добрих ділах та Пресвятій Євхаристії

Під час Святої Меси 15 листопада Папа Франциск, коментуючи євангельський уривок від святого Луки, наголосив на тому, що Церква проявляється «в Євхаристії та добрих ділах».

о. д-р Теодосій Р. Грень, ЧСВВ / Barbara Castelli - Ватикан

Церква зростає у простоті, тиші, прославі, євхаристійній жертві, братерській спільноті, де всі перебувають у взаємній любові і не шкодять одні одним. Такою була провідна думка Вселенського Архиєрея під час Служби Божої у ватиканській резиденції «Дім святої Марти» у четвер, 15 листопада 2018 р. До цих роздумів Папа спонукав прочитаний під час Святої Меси біблійний уривок з Євангелії святого Луки (Лк. 17, 20-25).

Добрі вчинки не є новиною

За словами проповідника, Церква проявляється в Пресвятій Євхаристії та добрих ділах, навіть якщо вони не є новиною для світу. Наречена Христа має тихий темперамент, вона приносить плоди у тиші, не роблячи галасу та не трублячи, як це роблять фарисеї. За допомогою притчі про сіяча Господь Ісус пояснив нам те, як зростає, розвивається Церква. Посіяне зерно зростає і вдень, і вночі. Бог дає йому зріст і потім можна побачити його плоди. Подібно стається і з Церквою: вона зростає у тиші, без галасу, приховано; таким є церковний стиль.

Церква проявляється плодах добрих ділах, щоб люди могли бачити та прославляти Отця, що на Небі, в богослужіннях, зокрема, в Пресвятій Тайні Євхаристії. «Там, у Пресвятій Євхаристії та добрих ділах, проявляється Церква», – підкреслив Папа.

Спокуса сьогодення

Церква зростає за допомогою свідчення, молитви, потягаючої дії Святого Духа, Який є всередині, а не через якісь події. Без сумніву, також і вони є корисними, проте «властивий зріст Церкви, яка дає плоди, відбувається у тиші, приховано, з добрими ділами та святкуванням Пасхи Господньої, прославою Бога». Господь допомагає нам не впасти у спокусу: ми бажаємо, щоб Церква була більш помітною, тому намагаємось перетворити Церкву на «Церкву подій», яка не здатна зростати у мовчанні в добрих ділах, приховано.

Дух світу не толерує мучеництва

Дуже часто люди впадають у «спокусу влаштовувати видовища, спокусу світськості та виставлення напоказ», Також й Ісус був спокушуваний до такого: «Навіщо так довго чекати на спасіння? Зроби чудо: кинься із святині додолу і всі побачать Твою силу та увірують у Тебе». Але Господь вибирає «шлях проповіді, молитви, добрих діл, хреста та страждання». Церква зростає також і через кров мучеників, чоловіків та жінок, які віддали своє життя за Христа та віру. Сьогодні такий людей багато. Цікаво, але такі події не є новиною у наш час. Світ приховує їх, бо дух сьогоднішнього світу не толерує та намагається приховати перед іншими ці промовисті жести мучеництва.      

15 листопада 2018, 12:17
Читати все >