Шукати

2018.11.29 Messa Santa Marta 2018.11.29 Messa Santa Marta  (Vatican Media)

Папа: тримаймося здалеку від паганізації життя

Про занепад Вавилону та Єрусалиму, про кінець світу та кінець людського життя, про паганізацію, тобто наслідування язичництва сьогоднішнім суспільством, та про необхідність жити надією в Ісуса Христя проповідував Папа Франциск у каплиці «Дому святої Марти» 29 листопада.

о. д-р Теодосій Р. Грень, ЧСВВ / Adriana Masotti – Ватикан

Про кінець світу та кінець життя, що є неминучим для кожної людини, проповідував Папа Франциск під час проповіді у каплиці «Дому святої Марти» у Ватикані у четвер, 29 листопада 2018 р., коментуючи два біблійні уривки, прочитані під час Святої Меси, де головною думкою були протиставлення: знищення й надія, поразка та перемога, християнське життя й життя світу.

Падіння Вавилону

Єпископ Риму, коментуючи уривок книги Откровення, що є останньою книгою Нового Завіту, наголосив на долі міста Вавилону, що буде знищене великою перемогою, засуджене Господом за свої гріхи, побачить правду про себе, а саме, що воно стало «житлом бісів та оселею всякого нечистого духа». День суду покаже його зіпсуття та марноту вдаваного щастя. У ньому було так багато пар, багато людей, але там не буде любові. Зіпсуття того міста розпочалося із середини, а закінчиться Господнім криком: «Досить показовості цього світу». Це і є кризою цивілізації, яка є зарозумілою, самодостатньою, диктаторською; тому й закінчує у такий спосіб.

Єрусалим, відкритий на поган

А Єрусалим побачить інший занепад, пов’язаний з іншим зіпсуттям: поведінкою невірності любові. Адже те місто не було спроможним розпізнати Божу любов в Його Сині. Святе Місто буде покаране Господом, бо його топтатимуть погани за те, що двері його серця були відчинені перед поганськими народами.

У цьому контексті Глава Католицької Церкви зазначив, що сьогодні ми стаємо свідками паганізації життя. А в християнському світі вона проявляється тоді, коли ми живемо немов би християни, але, насправді, наше життя є поганським. Тому варто себе запитати: «Чи я живу як християнин, як християнка? Чи моє життя є справді християнським?» Як неможливо змішувати воду та олію, задля їхньої відмінної консистенції, так не можна жити християнським та поганським життям одночасно – це є суперечністю.       

Спасіння є для тих, хто надіється на Господа

Опираючись на прочитані біблійні уривки, Папа Франциск зазначив, що також і в нашому житті існують трагедії, однак, християни, незважаючи ні на що, повинні дивитись на горизонт, адже ми викуплені Ісусом Христом і Він прийде, аби нас спасти. Це вчить нас переживати різні випробування і не входити у різного роду договори із світськістю та поганством, які провадять до знищення, але жити надією, дивлячись на горизонт, очікуючи Христа Спасителя. «Надія є нашою силою: йдімо вперед», – закликав Святіший Отець, зазначаючи наприкінці проповіді, що, аналізуючи історію, можемо зауважити те, як усі імперії, далекого та недавнього минулого, занепали або були знищені. Така сама доля чекає й великі міста нашого часу, а також і нас самих, якщо ми далі крокувати тим шляхом паганізації. «Відкриймо серце в надії та тримаймося здалеку від паганізації життя», – закінчив Папа Франциск.       

29 листопада 2018, 13:14
Читати все >