Шукати

2018.10.25 Messa Santa Marta 2018.10.25 Messa Santa Marta  (Vatican Media)

Папа: визнання себе грішником – перший крок до пізнання Ісуса

Про необхідність визнати себе грішником та пізнати любов Ісуса Христа, аби не бути лише «християнами на словах», проповідував Папа Франциск під час Святої Меси в «Домі Святої Марти» у Ватикані у четвер.

о. д-р Теодосій Р. Грень, ЧСВВ / Debora Donnini – Ватикан

«Ким для тебе є Ісус Христос?» – це запитання Глава Католицької Церкви ставить у центрі своєї проповіді під час ранкової Служби Божої, яку він очолив у каплиці ватиканської резиденції «Дім святої Марти» у четвер, 25 жовтня 2018 року. Коли хтось нас запитає про те, ким є Ісус Христос, то ми відповімо так, як цього навчились, мовляв, Він є Спасителем світу, Сином Небесного Отця та інше, що визнаємо у «Символі Віри». Однак, на переконання Папи, значно важчим є відповісти на інше запитання: «Ким є Ісус Христос для тебе?». Таке запитання нас дещо збентежує і щоб відповісти на нього, нам необхідно зазирнути у своє серце, тобто, відштовхнутись від свого особистого життєвого досвіду.

Вибраний з любові, однак, грішний

Святий апостол Павло розповідає нам про свій життєвий досвід, про те, як він пізнав Ісуса Христа в момент свого падіння з коня та коли Господь промовив до його серця. Він не пізнав Спасителя за допомогою богословських студій, хоча й згодом вдався до вивчення того, що про Месію говориться у Святих Писаннях. Сьогодні святий Апостол Народів ділиться з нами своїм досвідом, відповідаючи на поставлене вище запитання: «Він полюбив мене та видав Себе за мене». Апостол Павло бажає, щоб християни Ефесу, але також і кожен з нас, змогли заглибитися у той досвід та відповісти: «Христос мене полюбив та видав Себе за мене». І визнати це потрібно на основі власного життєвого досвіду.

В уривку із сьогоднішнього першого читання, де апостол Павло звертається до Ефесян, читаємо наступні слова: «Щоб закорінені й утверджені у любові, ви спромоглися зрозуміти (…) яка її ширина, довжина, висота і глибина, і спізнати оту любов Христову, що перевищує всяке уявлення, і таким чином сповнились усякою Божою повнотою» (Еф. 3, 14-21).

Шлях визнання себе грішником

За словами Вселенського Архиєрея, щоб осягнути досвід апостола Павла, без сумніву, може допомогти часте проказування молитви «Вірую», проте, ще кращим шляхом є визнати себе грішником. На переконання Папи, мова йде про перший крок, який християнинові слід зробити. Коли Апостол Народів підкреслює, що Ісус видав себе за нього, то цими словами він бажає наголосити, що Спаситель заплатив на нього. Отож, перше, що робить святий Павло, – це визнає себе грішником, який потребує відкуплення. Він визнає, що переслідував християн, але також підкреслює, що, попри все, він був вибраний Христом з любові, незважаючи на гріхи. Тому, першим кроком, щоб пізнати Ісуса, щоб ввійти у Його таїнство, є усвідомлення власних гріхів.

Папа пригадує, що у Святому Таїнстві Покаяння ми розповідаємо свої гріхи, але одна річ «розповісти гріхи», а інша – «визнати себе грішником з природи». Християнин повинен визнати себе грішником та соромитись себе з причини цього стану.

Не бути християнами лише на словах

Другим кроком на шляху пізнання Ісуса Христа є контемпляція та молитва. Папа заохочує просити у Господа в молитві дару Його пізнати. При цьому проповідник пригадав молитву одного святого, який промовляв: «Господи, щоб я пізнав Тебе і пізнав себе». Папа закликає не обмежуватись тими трьома-чотирма правдивими словами про Ісуса Христа, але зануритись цілковито у пізнання Спасителя, адже Його любов є безмежною; закликає до пізнання Господа у власному житті, а не лише теоретично.

На закінчення проповідник заохотив до щоденної молитви за те, що Господь допоміг нам пізнати Його і пізнати нас самих. А підсумовуючи, він ще раз виокремив кроки такого пізнання Бога: визнання себе грішними, що є внутрішнім визнанням; молитва про допомогу пізнати Господа і себе самих.  

25 жовтня 2018, 12:16
Читати все >