Папа: Остерігаймося «ввічливих» демонів, що приносять дух світу

Під час сьогоднішньої проповіді в каплиці «Дому святої Марти» Папа Франциск заохотив до пильності, остерігаючись підступів лукавого, зокрема, «ввічливих» демонів, що непомітно прокрадаються в душу.

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ - Ватикан

Суттю диявола є нищити, або безпосередньо, шляхом вад і війн, або стараючись це зробити «ввічливо», спонукаючи жити «згідно з духом світу». Про це, коментуючи євангельську розповідь про вигнання біса, довершене Ісусом, проповідував Папа Франциск під час ранкової Святої Меси в каплиці «Дому святої Марти» у п’ятницю, 12 жовтня 2018 року.

Всередині нас триває боротьба

Проповідник зауважив, що коли демон опановує серце людини, він залишається там, немов удома й не хоче виходити. А коли Ісус виганяв їх, вони намагалися завдати навіть фізичного болю. Боротьба добра і зла, іноді, «здається надто абстрактною», але це справжня боротьба «між Богом і стародавнім змієм», тобто, між «Ісусом і дияволом». Вона «відбувається всередині нас», навіть якщо ми не завжди це усвідомлюємо, ми «перебуваємо в боротьбі».

Суттю диявола є знищення

Святіший Отець підкреслив, що «суттю диявола є знищення», його, так би мовити, покликання полягає в тому, щоб «руйнувати Боже діло». Небезпека полягає в тому, щоби поводитися наче діти, вірячи в те, що все це не так, що це лише вигадки. Бо диявол дійсно нищить, а коли не може чинити це віч-на-віч, зустрічаючись із силою Божої благодаті, що захищає людину, «бувши хитрішим від лиса», намагається підступом опанувати цю особу.

Диявол нищить або через насильство, або ведучи на шлях посередності

У цьому контексті Папа зупинився на Христових словах про те, що вигнаний з людини нечистий дух блукає пустелею, а згодом вирішує повернутися, мовляв: «Повернуся до свого дому, звідки я вийшов». А повернувшись, знаходить серце людини «прибраним» і приводить зі собою інших сім. Це, за словами проповідника, вказує на те, що коли дияволові не вдається нищити людину через вади, або народи через війни та переслідування, він застосовує «іншу стратегію».

«Ми є християнами, ходимо на Святу Месу, молимося… Здається, що все в порядку. Так, маємо власні обмеження, “грішки”, але все здається в порядку. І він вдає “ввічливого”: приходить, роздивляється, шукає гарну тріщинку, стукає в двері. “Чи можна ввійти” – та дзвонить. Й оці ввічливі демони є гіршими від перших, бо ти навіть не помітиш, як вони вже у твоєму домі. Йдеться про дух світу», – зазначив Святіший Отець, додаючи, що таким чином злий дух веде нас на стежку посередності.

«Ввічливі» демони переконують, що не є ворогами

Отож, Папа перестеріг від небезпеки «духовної посередності», яка псує нас зсередини. «Я більше боюся тих других демонів, ніж перших», – ствердив він, зауважуючи, що більшу тривогу в нього викликають не опановані, що потребують екзорцизму, але люди, які «відчиняють двері ввічливим демонам».

«Часто, – сказав він, – запитую себе: що є гіршим в житті людини? Чіткий гріх чи життя в дусі світу, по-світськи? Чи коли диявол вкидає тебе в гріх, а може й не один, а в двадцять-тридцять гріхів, але зрозумілих, яких ти соромишся, чи коли демон сідає з тобою за стіл, мешкає порад з тобою і все здається нормальним, але звідтіля він нашіптує тобі та опановує духом світськості?».

Пильність та спокій

Святіший Отець згадав, що навіть під час Тайної вечері Ісус молився за те, щоб Господь вберіг учнів від «духа світу». Саме його приносять «ввічливі» демони. А щоби протистояти їм, потрібні «пильність і спокій»:

«Пильність: до цього нас заохочує Ісус, до християнської пильності. Запитуймо, що діється в моєму серці? Чому я настільки посередній? Чому я такий літеплий? Скільки таких “ввічливих” мешкають в моєму дому без квартплати?».

12 жовтня 2018, 13:21
Читати все >