Папа проповідує в каплиці "Дому святої Марти" Папа проповідує в каплиці "Дому святої Марти"  (© Vatican Media)

Папа: Господи, дай розрізняти, коли говорити, а коли промовчати

Із завершенням літа у Ватикані відновилися Святі Меси в «Домі святої Марти», які Папа служить за участі окремих груп вірних. Коментуючи євангельське читання, Святіший Отець наголосив, що лише мовчанням і молитвою можна протистояти тому, хто шукає скандали і поділи

Barbara Castelli / о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ – Ватикан

Істина є лагідною та мовчазною, а тому єдиним шляхом протистояти тим, які шукають лише скандали й поділи, є мовчання та молитва. Такими думками поділився Папа Франциск, проповідуючи під час Святої Меси в «Домі святої Марти». У понеділок, 3 вересня 2018 р., відновилися ранкові Євхаристійні богослуження з вірними, що не проводилися протягом липня та серпня.

До таких роздумів Святішого Отця спонукала розповідь святого Луки про те, як назаретяни з підозрою поставилися до Ісуса, коли Він повернувся на Свою батьківщину. За словами проповідника, відповідь і постава Спасителя в цій ситуації спонукають замислитися над тим, «як у нашому щоденному житті слід реагувати на появу непорозумінь», і зрозуміти, «як саме діє диявол – батько брехні та наклепник – аби знищить єдність родини, народу».

Пророка не приймають у його батьківщині…

Коли Ісус прибув до синагоги в Назареті, Його прийняли з великим зацікавленням, адже всі хотіли побачити великі діла, які Він чинив у сусідніх поселеннях. Але Син Небесного Отця послуговується лише Божим словом, як завжди Він чинив тоді, «коли хотів перемогти диявола». Й саме ця постава покори посіяла сумніви серед земляків, змінивши атмосферу з прихильності до ворожості, «від захоплення до зневаги».

«Це вже не були люди, але зграя здичілих собак, які вигнали Його з міста, – сказав Папа. – Вони вже не думали, лише кричали. А Ісус мовчав… Вони вивели Його на вершину гори, щоб скинути Його звідтіля. Цей євангельський уривок завершується словами: “Він, пройшовши поміж ними, віддалився”. Ось гідність Ісуса: Своїм мовчанням Він переміг цю розлючену зграю та відійшов. Бо ще не прийшла Його година. Те саме трапиться у Страсну П’ятницю: люди, які у Пальмову неділю влаштували свято на честь Ісуса, кажучи Йому: “Благословенний Ти, Сину Давида”, тепер кричали: “Розіпни”. Вони змінилися. Диявол посіяв брехню в їхнє серце, а Ісус зберігав мовчання».

Істина є лагідною

За словами Святішого Отця, ці події вчать нас, що коли починаються такі дії, які не дозволяють побачити істину, «залишається мовчання». Мовчання, остаточно, перемагає, «але через хрест».

«Як же часто в сім’ях починаються суперечки щодо політики, спорту чи на рахунок грошей, що трапляються раз за разом, сім’я, врешті, руйнується цими дискусіями, в яких можна розгледіти присутність диявола, що бажає нищити… Мовчання. Скажи своє й замовкни. Бо істина – лагідна, мовчазна. Істина не здіймає галасу», – сказав Папа, додаючи:

«Те, що зробив Ісус, не є легким: але існує християнська гідність, вкорінена в Божій силі. Щодо людей, які не мають доброї волі, людей, які шукають лише поділів та скандалів, також і в родинах, треба зберігати мовчання і молитись».

Свої роздуми Святіший Отець завершив молитвою: «Господи, дай нам благодать розпізнавати, коли слід говорити і коли – промовчати».

03 вересня 2018, 12:03
Читати все >