Шукати

2018-06-01 Папа Франциск 2018-06-01 Папа Франциск  (Vatican Media)

Папа: диявол нищить людську гідність, призводить до голоду та рабства

Під час сьогоднішньої ранкової Святої Меси Папа Франциск заохотив роздумати над переслідуваннями християн та кожного чоловіка і жінки у наш час, що відбувається через культурну колонізацію, війни, голод, рабство, які спричинені дияволом.

Giada Aquilino / о. д-р Теодосій Р. Грень, ЧСВВ – Ватикан

Розпочинаючи свою проповідь у каплиці «Дому Святої Марти» в Ватикані у п’ятницю, 1 червня 2018 р., Глава Католицької Церкви зазначив, що сьогодні ми стаємо свідками «великого переслідування», і то не лише щодо християн, але також кожного чоловіка та жінки сьогодення. Це переслідування відбувається через культурну колонізацію, війни, голод, рабство, адже сьогоднішній світ, можна так сказати, є «світом рабів». Тому слід просити у Господа благодаті, щоб завдяки силі Ісуса Христа ми могли боротися і відновити у собі Божий образ.    

Переслідування – частина християнського життя

Зупиняючись на біблійному читанні, де Апостол Павло розповідає про початок переслідування перших християн, що виникло та почало поширюватись немов пожежа, Святіший Отець підкреслив, що переслідування є частиною християнського життя, як також блаженством, адже в одній із Своїх проповідей Ісус назвав блаженними тих, які зазнають переслідування. Сам Христос був переслідуваним за вірність Своєму Небесному Отцеві.

За словами Вселенського Архиєрея, переслідування, так би мовити, є середовищем християнина навіть у наш час. Адже ж скільки сьогодні є мучеників за Христову віру та переслідуваних за любов до Господа Бога. «В багатьох країнах християни позбавлені прав», – наголосив Папа, додаючи, що в наш час послідовникам Ісуса забороняють носити хрестик, а іноді за це можуть кинути у в’язницю чи засудити на смерть. У наш час ще більше мучеників за Христа і віру, ніж у перших віках християнства. Але це переслідування сьогодні не стає новиною, тому про це не говориться ні в телебаченні, ні не пишеться у журналах.      

Переслідування людини, Божого образу

На переконання Святішого Отця, сьогодні можемо спостерегти також інший вид переслідування. Багато чоловіків та жінок, навіть не християн, зазнають переслідування за те, що вони є живим Божим образом. За кожним переслідуванням стоїть диявол, який намагається знищити віру в серцях християн та Божий образ в кожному чоловікові та жінці. Вже від самих початків, у чому можемо переконатись із перших сторінок Святого Письма, злий дух намагався зруйнувати ту гармонію, яка панувала між чоловіком та жінкою, ту гармонію, яка походить від буття образом та подобою Господа Бога. І йому це вдалося, вдаючись до обману та спокушування. Щось подібне діється і сьогодні, адже спостерігаємо своєрідну ненависть, скеровану проти людини.   

Диявол провокує голод, війни, рабство, культурну колонізацію

Далі Єпископ Риму зазначив, що коли роздумуємо про голод у світі, то бачимо, що цей феномен є несправедливістю, яка нищить людину, хоча у світі є багато їжі. Визискування чоловіків та жінок, різні форми рабства, жахливе ставлення до мігрантів, які іноді навіть зазнають тортур, – усе це також є виявом того, як диявол намагається знищити Божий образ в людині. І все це відбувається сьогодні, у наш час, черес 70 років після того, як була підписана Декларація прав людини.

Окрему увагу Папа Франциск присвятим різним проявам колонізації, зокрема культурної, коли утискається незалежність та культура якогось народу, коли людям накидається нелюдські речі. А вже це переконує нас у тому, що бажанням диявола є «знищити гідність людини».

«І на закінчення, подумаймо про війни як про інструмент знищення людей, Божого образу», – мовив Папа, засуджуючи поведінку людей, які вдаються до зброї, бажаючи панувати над іншими, а також індустрію смерті, яка збагачується виготовленням зброї для знищення людини. І тут мова йде про знищення як фізичне, так і моральне чи культурне. Після цього, Святіший Отець наголосив, що сьогодні у світі не лише християни є переслідуваними, але різні люди, чоловіки та жінки, адже батько кожного переслідування, тобто диявол, не толерує Божого образу, що є у них.  

01 червня 2018, 12:51
Читати все >