Шукати

Домінік Дубєль, ТІ Домінік Дубєль, ТІ 

Польський єзуїт про свій твір «Літанія за Україну»: молитва – іскра світла в стражданні

Брат Домінік Дубєль, ТІ, що з Польщі, розповідає про те, як зародилася ідея написання «Літанії за Україну». «Бога слід шукати в усьому, також і в історичних подіях щоденного життя, і в тих речах, які відбуваються в моєму серці всередині мене», – зазначає він.

Світлана Духович – Ватикан

«Мати тих, що рятуються в сховищах,
Царице зруйнованих храмів,
Панно тих, що тремтять від страху й холоду,
Молися за нас!
»

Цими словами розпочинається музичний твір під назвою «Літанія за Україну», оригінал якої написаний польською мовою. Автор слів і мелодії – польський єзуїт Домнік Дубєль, який тепер вивчає богослов’я в Римі. В інтерв’ю для української редакції Радіо Ватикану – Vatican News брат Домінік розповів про те, як зародилася ідея написання цього твору.

"Літанія за Україну"

Шукати Бога у всьому

Як підкреслив наш співрозмовник, до цього спонукали його дві причини. Перша, так би мовити зовнішня, – це ситуація війни, жахливі картини цивільних людей, які загинули від рук російських військових. «А друга, суб’єктивна причина, – пояснив він, – це моя особиста історія. Я є єзуїтом і музикантом, і для мене, як для музиканта, дуже природньо й органічно виражати мовою музики все те, що відбувається всередині мене, у моєму серці. З іншого боку, одна з характеристик єзуїтів полягає в тому, щоб шукати Бога у всьому: безумовно, у Святому Письмі, в літургії, але й також у всій дійсності. Святий Ігнатій казав, що слід шукати Бога в усьому, також і в історичних подіях щоденного життя, а також у тих речах, які відбуваються в моєму серці всередині мене».

Перетворити почуття і думки у молитву

Домінік Дубєль – професійний музикант: спочатку він отримав диплом за спеціальністю «Фортепіано», а потім продовжив освіту і здобув професію диригента хору. Розповідаючи про свій музичний твір, він пояснив, що “літанія” – це типова християнська молитва, у якій повторюються прохання до Бога, до святих чи до Матері Божої, просячи її заступництва. «Літанія за Україну» містить описи теперішніх подій в Україні. Брат Домінік пояснив, що про ці події він дізнався не лише із ЗМІ, але й з розповідей своїх друзів поляків, які приймають українських біженців у своїх помешканнях. «Отож, я намагався поєднати ті всі картини, почуття і думки, – пояснює він, – і перетворити все це у молитву про заступництво до Пречистої Діви Марії».

Домінік Дубєль, ТІ
Домінік Дубєль, ТІ

Молитися в стражданні

Нелегко молитися, коли горе, біль і страждання пронизують всю людину. Якого сенсу набуває молитва в такому випадку? Відповідаючи на це запитання, молодий єзуїт зазначив: «Я вважаю, що немає загальних відповідей, адже кожен має знайти свій сенс молитви у власному житті. Я можу говорити на основі власного досвіду та з досвіду людей, яких я супроводжував. Молитва, насамперед, ставить мене перед Господом, перед Ісусом Христом, Який страждав, помер і воскрес. І навіть якщо тепер все те, що я переживаю, є абсолютною безнадійною темрявою, то незважаючи на цю темряву, молячись, я бачу маленьку іскру певності в тому, що Бог присутній у цьому. Отже, якщо страждаючий Бог присутній у цьому моєму досвіді, то є надія, що врешті-решт одного дня Воскресіння прийде і до мене. Звичайно, що молитва не зітре мого смутку, і якщо ситуація драматична, ми не можемо сказати, що після молитви все буде добре. Зовсім ні, але вона створює місце для надії, надії на те, що Воскресіння прийде. І також в цьому контексті це рятує нас від того, щоб не впасти в ненависть, в цю темряву насильства і відчаю».

Нова хвиля милосердя

Розповідаючи про своїх друзів-музикантів у Польщі, брат Домінік зазначає, що спостерігає цікаве явище, яке називає «пробудженням милосердної любові»: внаслідок пандемії багато з них втратили роботу і тепер живуть за гроші, які зуміли заощадити перед пандемією. «Але коли до Польщі з України почали прибувати біженці, – підкреслив він, – то ніхто навіть не замислювався над тим, чи їм вистачить грошей. Вони чітко знали, що в цій ситуації вони мають значно більше за тих, хто втратив все у своєму житті».

Будучи далеко від Польщі брат Домінік Дубєль також приєднався до своїх співвітчизників у допомозі Україні, написавши «Літанію за Україну». Її мелодія і слова говорять про біль і страждання, але ця молитва підносить їх до до Бога, і звідси народжується надія, маленьке світло надії. Велика вдячність лине також до виконавців Касі Боґуш, Рафала Мацеєвкого та музикантів Давіда Черніка (скрипка), Матеуша Дудека (аккордеон) та Матеуша Франкевіча (контрабас).

 

 

16 квітня 2022, 13:34