Шукати

Єпископ Джорджо Маренґо з вірними вікаріату в Монголії Єпископ Джорджо Маренґо з вірними вікаріату в Монголії 

Монголія: святкування Христової Пасхи у великій братній любові та надії

Про невелику спільноту вірних у Монголії та святкування Воскресіння Христового розповів Апостольський Вікарії Улан-Батора.

о. д-р Теодосій Р. Грень, ЧСВВ / Federico Piana – Ватикан

В Монголії, де на даний час проживають лише 1300 католиків, розподілені у восьми парафіяльних спільнотах, з причини пандемії коронавірусу заборонені публічні богослужіння та релігійні зібрання вірних. Однак, Апостольський Вікарій Улан-Батора, столиці країни, наголошує: «Існує смуток, але також – багато надії. Народ згуртований і готовий долати труднощі. Щоб бути поруч з ним, ми використовуємо соціальні мережі та нові програми катехизації». В Монголії євангелізаційна місія розпочалась лише 29 років тому, але її плоди є вражаючими.

Приготування до Пасхи

Незважаючи на те, що через поширення коронавірусної інфекції в країні зачинено всі місця культу та заборонено релігійні зібрання, Христове Воскресіння відзначалось з великою любов’ю та надією. Про це для ватиканських медіа розповів єпископ Джорджо Маренґо, Апостольський Вікарій Улан-Батора. Він наголосив, що пасхальним святам передували відповідні приготування, які відбувались за допомогою єдиного можливого на цей час способу комунікації з місцевими вірними – соціальних мереж: «Ми подумали, аби кожного дня транслювати в прямому ефірі Євхаристійне Богослужіння: приємно бачити, як люди моляться серцем, приймаючи духовне Святе Причастя. А потім, коли це можливо, ми приїздимо до сімей у їхні домівки та, іноді, там служимо Пресвяту Євхаристію. Вона стає домашньою Месою».

Труднощі євангелізації

Розповідаючи про місцеву католицьку громаду, єпископ Джорджо зазначив, що євангелізаційна місія зустрічається із певними викликами, адже йдеться про країну великої площі, у п’ять разів більшу, ніж Італія, однак, населення якої ледь перевищує 3 мільйони мешканців. Тому, місцевим священнослужителям, місіонерам та місіонеркам, нелегко служити на тих розлогих теренах вірним, які разом формують невелику католицьку спільноту із 1.300 осіб. Душпастирі та місіонери підійшли з великою креативністю до своєї місії, тому залучають для євангелізації різні засоби сучасної комунікації, аби бути близькими до своїх вірних, зокрема, у таких непростих часах, як сьогоднішній.

Початок євангелізації в Монголії

Як пригадав єпископ, євангелізаційну місію в Монголії розпочато лише 29 років тому. Це були непрості часи, адже перед тим в країні впродовж 70-ти років панував жорстокий режим комуністичного зразка. Зародком християнських спільнот на тих землях стали особи, які зустрілись з місіонерами, які прибули в Монголію нещодавно. Іноді, місцева католицька спільнота, як підкреслив Апостольський Вікарій, почувається немов гроно перших Христових учнів, про яких читаємо в книзі Діянь Апостолів, адже йдеться про маленьке стадо, яке перебуває лише на початку свого шляху, у фазі першого звіщення Доброї Новини про спасіння Ісуса Христа. 

08 квітня 2021, 11:52